Het wordt overal zomers warm, ook na het weekend feest

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie © ANP

Het kan niemand zijn ontgaan: donderdag wordt het bijna overal zomers warm. ,,Op sommige plaatsen gaan we dagrecords verbreken’’, voorspelt weervrouw Diana Woei van Weerplaza.

Redactie

Om van een zomerse dag te spreken, moet in De Bilt minimaal de 25 graden worden aangetikt. ,,Dat gaan we donderdag met gemak halen’’, verwacht Woei. Het kwik kruipt naar 26 tot plaatselijk 28 graden. ,,Zeer warm voor de tijd van het jaar’’, zegt de weervrouw. ,,Normaal gesproken zou het nu zo’n 18 graden zijn.’’

Lokaal hebben we die zomerse dag overigens al gehad. Op woensdag 8 april werd 25 gaden gemeten op meetstation Gilze-Rijen en zelfs 25,1 graden in Arcen. Normaal gesproken moeten we tot halverwege mei wachten op de eerste landelijke zomerse dag en vorig jaar zelfs tot 1 juni.

Mooi weer op Hemelvaartsdag betekent dat veel mensen eropuit willen trekken. Maar massaal de stranden opzoeken is vanwege de aanhoudende coronadreiging geen goed idee. Wie dat toch probeert, komt op veel plekken van een koude kermis thuis: kustplaatsen houden strandgangers routineus tegen. ,,We moeten het doen met de tuin of het balkon’’, besluit Woei.

Regenbui

Vrijdag is het met temperaturen tussen de 20 en 24 graden nog steeds behoorlijk warm. Wel bestaat de kans dat we na de weldadige warmte worden getrakteerd op een regenbui. In de loop van vrijdagavond zet bovendien een kleine dip in: de wind draait naar het westen, waardoor het vooral in de avond flink afkoelt. In het weekend wordt het minder warm met maxima rond 19 graden. Er is dan een mix van zon, wolken en een enkele bui. Daarbij staat nog steeds een vrij stevige westenwind.

Vanaf maandag is het weer feest. Dan komt een uitloper van een hogedrukgebied bij ons op bezoek. De temperatuur kruipt op de meeste plaatsen naar 21 tot 24 graden. ,,Zonnig, een zomers briesje en amper een drup regen’’, voorspelt Woei. Ook dinsdag en woensdag houdt het zonnige weerbeeld aan. Minder blij met het droge weer zijn de boeren. Die staan inmiddels te springen om een beetje neerslag. ,,De natuur snakt naar regen’’, zegt Woei.

En hoe zit het met het pinksterweekend? ,,De weermodellen zijn het niet met elkaar eens’’, ziet de weervrouw. ,,Ik verwacht dat het overwegend droog en zonnig blijft tot het einde van de week, maar met een kleine slag om de arm, want Amerikaanse weermodellen voorspellen ook regen.’’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee