Het wordt overal zomers warm, ook na het weekend feest

Print
Het wordt overal zomers warm, ook na het weekend feest

Foto ter illustratie Afbeelding: ANP

Het kan niemand zijn ontgaan: donderdag wordt het bijna overal zomers warm. ,,Op sommige plaatsen gaan we dagrecords verbreken’’, voorspelt weervrouw Diana Woei van Weerplaza.

Om van een zomerse dag te spreken, moet in De Bilt minimaal de 25 graden worden aangetikt. ,,Dat gaan we donderdag met gemak halen’’, verwacht Woei. Het kwik kruipt naar 26 tot plaatselijk 28 graden. ,,Zeer warm voor de tijd van het jaar’’, zegt de weervrouw. ,,Normaal gesproken zou het nu zo’n 18 graden zijn.’’

Lokaal hebben we die zomerse dag overigens al gehad. Op woensdag 8 april werd 25 gaden gemeten op meetstation Gilze-Rijen en zelfs 25,1 graden in Arcen. Normaal gesproken moeten we tot halverwege mei wachten op de eerste landelijke zomerse dag en vorig jaar zelfs tot 1 juni.

Mooi weer op Hemelvaartsdag betekent dat veel mensen eropuit willen trekken. Maar massaal de stranden opzoeken is vanwege de aanhoudende coronadreiging geen goed idee. Wie dat toch probeert, komt op veel plekken van een koude kermis thuis: kustplaatsen houden strandgangers routineus tegen. ,,We moeten het doen met de tuin of het balkon’’, besluit Woei.

Regenbui

Vrijdag is het met temperaturen tussen de 20 en 24 graden nog steeds behoorlijk warm. Wel bestaat de kans dat we na de weldadige warmte worden getrakteerd op een regenbui. In de loop van vrijdagavond zet bovendien een kleine dip in: de wind draait naar het westen, waardoor het vooral in de avond flink afkoelt. In het weekend wordt het minder warm met maxima rond 19 graden. Er is dan een mix van zon, wolken en een enkele bui. Daarbij staat nog steeds een vrij stevige westenwind.

Vanaf maandag is het weer feest. Dan komt een uitloper van een hogedrukgebied bij ons op bezoek. De temperatuur kruipt op de meeste plaatsen naar 21 tot 24 graden. ,,Zonnig, een zomers briesje en amper een drup regen’’, voorspelt Woei. Ook dinsdag en woensdag houdt het zonnige weerbeeld aan. Minder blij met het droge weer zijn de boeren. Die staan inmiddels te springen om een beetje neerslag. ,,De natuur snakt naar regen’’, zegt Woei.

En hoe zit het met het pinksterweekend? ,,De weermodellen zijn het niet met elkaar eens’’, ziet de weervrouw. ,,Ik verwacht dat het overwegend droog en zonnig blijft tot het einde van de week, maar met een kleine slag om de arm, want Amerikaanse weermodellen voorspellen ook regen.’’

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen