Rustige Hemelvaartsdag in Westelijke Mijnstreek

Bij ijszaken, zoals hier op de Geleense Markt, kwamen regelmatig mensen langs, maar ook daar bleef het rustig genoeg om coronamaatregelen te kunnen respecteren.

Bij ijszaken, zoals hier op de Geleense Markt, kwamen regelmatig mensen langs, maar ook daar bleef het rustig genoeg om coronamaatregelen te kunnen respecteren. © Annemiek Mommers

Hemelvaartsdag is in de Westelijke Mijnstreek zeer rustig verlopen. Nergens ontstond te veel drukte, ook niet in de centra van Geleen en Sittard.

Erwin Schmidt

Rond de Maas bij Grevenbicht bleek dat vooral inwoners een ommetje of fietstochtje maakten in hun eigen omgeving. Drukke taferelen waren er nergens. In de centra van Sittard en Geleen was het beeld niet anders. Een hand vol winkeliers was geopend.

In Geleen bestond er onder ondernemers wel verwarring over de vraag of die extra zondagsopenstelling wel formeel goed was geregeld met de gemeente.

© Annemiek Mommers

Klanten

Zowel in Sittard als Geleen liepen per winkelstraat hooguit een tiental mensen rond. „Sommige klanten komen juist vandaag langs, zodat ze zeker weten dat het heel rustig in de winkel is”, legde de verkoopster van Reitz Schoenen in de Geleense Salmstraat uit. „En in de huidige situatie is elke klant die binnenkomt mooi meegenomen.”

Terrassen

Terrassen in Sittard waren opgeruimd, in Geleen waren ze afgezet met linten. Sommige horecazaken verkochten ijs, tosti’s of aardbeien in chocolade ‘to go’. „Op Bevrijdingdag en met Koningsdag was het drukker in het centrum”, zei Harold Gubbels van Gelaen 31. „Maar toch heb ik wel wat aanloop gehad.”

Alleen voor ijszaken, zoals op het Sittardse Tempelplein, ontstond af en toe een kleine rij op straat. Maar klanten hielden daarbij goed en ruim afstand van elkaar, geheel volgens de coronamaatregelen van de overheid.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee