Relatief rustig verloop Hemelvaartsdag in Limburg

© BAS QUAEDVLIEG

In tegenstelling tot de grote drukte rond de stranden is Hemelvaartsdag in Limburg relatief rustig verlopen.

Claire van Dyck

De drukte in de binnenstad van Venlo en bij het Designer Outlet Center (DOC) in Roermond waren goed beheersbaar op Hemelvaartsdag. De gevreesde massale toestroom van Duitse kooptoeristen bleef uit. In Zuid-Limburg was het in de steden opvallend rustig. Relatief veel wielrenners fietsten door het Heuvelland maar ook dat bleef het goed beheersbaar.

Tevreden

Burgemeester Antoine Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Limburg, is tevreden op het verloop van Hemelsvaartsdag, normaliter een dag van topdrukte. Het mediaoffensief in Duitsland heeft vruchten afgeworpen, constateert Scholten. Op Duitse tv, in kranten en op internet werd opgeroepen om niet te komen tenzij dat noodzakelijk is.

De maatregelen met looprichtingen, pionnen en spreiding van bezoekersstromen door sluiting van een parkeergarage in het centrum hebben gewerkt, zegt Scholten. Scholten waarschuwt nog voor drukte komende zondag, als de winkels in Duitsland dicht zijn en de temperatuur weer wat is gezakt.

De limiet van 3.000 bezoeker bij het DOC in Roermond werd het ’s middags ineens snel gehaald. Daardoor ontstonden rijen met gelaten kooplustigen die moesten wachten op hun beurt om binnen gelaten te worden. Op en rond de Maasplassen in Roermond was het druk met watersporters en mensen die aan de oevers recreëerden.

In Maastricht was het juist opvallend rustig in de stad, zegt woordvoerder Leon Eummelen van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Ook in de andere steden bleef het rustig en de parkeerplaats van de Woonboulevard in Heerlen werd amper voor de helft gevuld. Er zijn geen problemen geweest, zegt Eummelen.