Boeren rollebollend over straat, bestuur Farmers Defence Force valt uiteen

Print
Boeren rollebollend over straat, bestuur Farmers Defence Force valt uiteen

Mark van den Oever, de voorman van Farmers Defence Force. Afbeelding: ANP

Het bestuur van de boeren- actiegroep Farmers Defence Force (FDF) is uit elkaar gevallen. Drie bestuursleden zijn opgestapt. Voorzitter Mark van den Oever ligt onder vuur.

Danielle Hekman noemde de situatie in het bestuur ‘gewoon niet werkbaar meer.’ Ze vindt dat het bestuur ondemocratisch werkt. Ook Jeroen van Maanen, de FDF-onderhandelaar met het kabinet over stikstofmaatregelen, geeft er de brui aan. Van Maanen wil dat voorzitter Mark van den Oever aftreedt en noemt hem ‘het grootste gevaar’ voor de actiegroep. „Het is tijd dat de achterban zich uitspreekt en weer een andere Mark naar huis stuurt.”

Overleg

Vorige week trad de voorzitter van de boerenbelangenorganisatie LTO, Marc Calon, terug omdat er geen draagvlak meer voor hem was bij de leden. Op diens vertrek was lang aangedrongen door onder anderen Mark van den Oever.

Dertien boerenorganisaties hebben zich verenigd in het Landbouw Collectief, dat met het Rijk overlegt over de maatregelen die moeten leiden tot vermindering van de uitstoot van boerenbedrijven. Ze zijn het nu onderling oneens over de vraag of dit collectief nog wel werkt. Voorzitter Aalt Dijkhuizen heeft al aangegeven dat hij overweegt op te stappen.

Verdeeldheid

LTO Nederland is er uitgestapt, ook Agractie, NAJK en Netwerk Grondig hebben twijfels. terwijl er ook binnen de FDF verdeeldheid is over het door henzelf opgerichte Landbouw Collectief.

Jeroen van Maanen was woordvoerder van de FDF en zat namens het bestuur in het Landbouw Collectief. „Ik ga geen uitlatingen doen”, is het enige commentaar dat hij wil geven over zijn vertrek uit het bestuur.

Naast Hekman en Van Maanen zou ook een derde bestuurslid zijn vertrokken.

Voorzitter Mark van den Oever zegt dat het voor hem ‘een grote vraag’ is wat het probleem in het bestuur precies is. „Er zijn wel verschillen van inzichten. En soms moet je als voorzitter een knoop doorhakken waar misschien niet iedereen het mee eens is.”

Hij heeft de opgestapte bestuursleden uitgenodigd voor een verzoeningsgesprek. „Maar ik heb nog geen reactie ontvangen.”

Vergelijking

Van den Oever ligt al langer onder vuur, omdat hij geregeld ongenuanceerd uit de hoek kan komen. Zo trok hij de vergelijking tussen de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog en de behandeling van boeren in Brabant. Ook braken premier Mark Rutte en minister Carola Schouten al eens een overleg af na dreigende taal van hem.

Volgens Van den Oever zorgt het niet meer fysiek kunnen overleggen door de coronamaatregelen in het bestuur ‘voor meer spanningen’. „Omdat je elkaar niet meer kunt zien, verlopen vergaderingen anders.”