Vooraanstaand IOC-lid ziet het somber in voor Spelen Tokio

Print
Vooraanstaand IOC-lid ziet het somber in voor Spelen Tokio

Afbeelding: AFP

Het vooraanstaande IOC-lid John Coates ziet het somber in voor de Olympische Spelen van Tokio.

De 70-jarige Australiër, al sinds 2001 lid van het Internationaal Olympisch Comité, vreest dat het coronavirus ook volgend jaar nog steeds rondwaart over de wereld.

„We hebben echt een probleem, want er komen sporters uit 206 landen naar de Spelen. Gisteren waren er weer 10.000 nieuwe besmettingen in Brazilië. Slechts weinig landen zijn zover in de aanpak van het virus als wij in Australië”, aldus Coates. „De Japanse premier Shinzo Abe heeft gezegd dat de Spelen alleen in 2021 gehouden kunnen worden. We kunnen ze niet opnieuw uitstellen. We moeten ervan uitgaan dat er tegen die tijd nog geen vaccin is. Of in ieder geval niet genoeg om met de hele wereld te delen.”

Meerdere scenario’s

IOC-voorzitter Thomas Bach benadrukte donderdag nog maar eens dat de Spelen niet nog een keer uitgesteld gaan worden. Het mondiale sportevenement zou eigenlijk komende zomer in Tokio worden gehouden, maar als gevolg van de coronapandemie besloten het IOC en Japan om de Spelen te verplaatsen naar 2021.

Het IOC werkt aan diverse scenario’s. Volgens Coates moet dit najaar duidelijk gaan worden hoe de Spelen er volgend jaar uitzien. „In oktober, als er tekenen zijn dat het virus wordt ingedamd maar nog niet is uitgeroeid, kunnen we de scenario’s gaan uitwerken. Zetten we het olympisch dorp in quarantaine? Moeten de atleten in quarantaine als ze aankomen in Japan? Beperken we het aantal toeschouwers per locatie? Scheiden we de atleten van de journalisten in de mixed zone? We moeten een hele reeks scenario’s hebben voor het geval de Spelen doorgaan”, zei Coates. „Maar het kunnen dan wel eens heel andere Spelen worden dan we gewend zijn.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen