Fragmenten in Sittards dialect moeten ouderen troost en vermaak bieden

Print
Fragmenten in Sittards dialect moeten ouderen troost en vermaak bieden

Ter illustratie. Afbeelding: Getty Images/Westend61

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Ellen Richter lanceert een website vol luisterfragmenten in Sittards dialect voor ouderen die tijdens corona vaak erg eenzaam zijn.

De Sittardse die sinds midden jaren negentig in de Randstad woont liet zich inspireren door een soortgelijke website met vertelsels in het Achterhoeks. „Ik zag dat een maandje geleden voorbijkomen op LinkedIn en dacht meteen: zoiets wil ik in het Limburgs doen”, zegt Richter, die een domeinnaam (Loestere.nl) claimde en een website liet bouwen.

Dansschool Erkens

Voor de bijdragen (verhalen, gedichten en columns) strikte ze mensen als Lizette Colaris, John Hertogh, Phil Schaeken, Henk Hover, Piet Deeder, Toon Roumen, Bep Verblakt en Theo Moelker. Zij spraken teksten in over jeugdherinneringen over de oude markt, dansschool Erkens en andere markante plekken in Sittard. Gedichten gaan over onder meer zuurvlees en corona (getiteld ‘Unheimisch’).

Troost

De website is volledig in de lucht. „Voor ouderen die nu geen bezoek krijgen. Ik las een artikel over iemand die schreef over haar dementerende moeder, die niks begrijpt van de hele situatie. Dat lijkt me verschrikkelijk. Loestere.nl moet troost en vermaak bieden. Overigens ook ná corona.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen