Venlonaar Roel Vestjens topman kabelfabrikant Belden: dit is wat ik wil

Print
Venlonaar Roel Vestjens topman kabelfabrikant Belden: dit is wat ik wil

Roel Vestjens hoogste baas van Belden. Afbeelding: Belden

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De in Venlo geboren en getogen Roel Vestjens (45) is benoemd tot hoogste baas van Belden. Deze Amerikaanse beursgenoteerd draad- en kabelfabrikant, waar 10.000 mensen werken die samen 1,9 miljard euro omzetten, heeft een vestiging in Venlo.

Marketingmedewerker Roel Vestjens kreeg in 2009 na drie jaar werken een papiertje voorgelegd in het kader van een personeelsontwikkelingsplan bij Belden. De eerste vraag: wat wil je worden bij dit bedrijf? Na ruggespraak met een collega wierp hij alle schroom van zich af en schreef hij op: CEO. Chief executive officer. Hoogste baas. Nou, antwoordde John S. Stroup, de directeur destijds: dan werken we daar naartoe. Vestjens werd baas van kabelfabrieken in Europa, ging enkele jaren naar Hongkong en deed vervolgens ervaring op in Amerika. Afgelopen woensdag, elf jaar na het invullen van het papiertje, nam Roel Vestjens de functie van CEO over van Stroup.

Ontslag

Roel Vestjens treedt niet op het gemakkelijkste tijdstip aan als hoogste baas van Belden in Saint Louis in Amerika. Dat was ook al niet het geval in 2009, toen hij na vier jaar in de marketing als kersverse manager van de vijf kabelfabrieken van Belden in Europa aantrad. De kredietcrisis hakte er destijds zwaar in. Nu, uitgerekend op het moment dat hij de hoogste baas wordt, slaat het coronavirus keihard toe. Dan doet zich het fenomeen voor dat Vestjens als nieuwe hoogste baas vrijwillig meer salaris (50 procent) inlevert dan hij zou hebben gedaan als tweede man (30 procent). Want dat had het bestuur al besloten. Daarnaast vermijdt Belden ontslag van de medewerkers, in Amerika niet de normaalste zaak van de wereld. Enerzijds uit welbegrepen eigenbelang, anderzijds omdat de verantwoordelijkheid voor 10.000 medewerkers zwaar voelt. Vestjens: „Ik praat liever over gezinnen dan over medewerkers.”

Snel

Je kunt het zo gek niet bedenken, of Belden maakt er draad en kabels voor. Ziekenhuizen, auto’s, hotels, overal waar een kabel in zit, is Belden in de buurt. De gevolgen van de crisis voor de verkoop aan verschillende sectoren zijn heel moeilijk in te schatten. Ook voor de fabriek in Blerick, waar ongeveer 140 mensen werken. Vooralsnog denkt Vestjens niet dat deze vestiging flink onder de crisis zal lijden. ‘Blerick’ produceert voor een groep klanten van wie Belden de post-coronaperiode positief inschat. „China produceert goedkoper, daar kun je niet tegenop boksen. Maar levering vanuit China aan Europa en de VS kost weken. De kracht van Belden in Blerick is dat deze vestiging heel snel kan leveren.”

Roel Vestjens verwijst naar zijn vader Mat als hem wordt gevraagd wat hij nu op een papiertje zou schrijven. „Mijn vader had een droom: gedeputeerde in Limburg worden, dat is wat hij wilde. Hij hoefde niet zo nodig naar Den Haag. Ik hoef ook niet groter en mooier, dit is wat ik wil.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen