RIVM: 13 nieuwe sterfgevallen en 9 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld

Print
RIVM: 13 nieuwe sterfgevallen en 9 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld

Een ic-traumahelikopter landt bij het ziekenhuis in Venlo om daar een coronapatiënt af te leveren. Afbeelding: EPA

De afgelopen 24 uur zijn er 13 nieuwe meldingen binnengekomen van patiënten die zijn overleden aan het coronavirus. Donderdag op Hemelvaartsdag werden er 27 sterfgevallen gerapporteerd. Negen mensen zijn in het afgelopen etmaal met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis. Dit blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM.

Het werkelijke aantal infecties ligt waarschijnlijk een stuk hoger. Ook kunnen de cijfers van vrijdag gekleurd zijn doordat meldingen van donderdag door Hemelvaartsdag pas vrijdag gemeld zijn. Daarnaast: niet iedereen met, veelal milde, klachten wordt op het virus getest.

Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld

Ook het sterftecijfer is in werkelijkheid aanzienlijk hoger, omdat alleen sterfgevallen worden meegerekend die ook positief getest zijn. Vanaf juni komt daar verandering in, dan zou iedereen met klachten getest kunnen worden. Dat liet het kabinet afgelopen dinsdag tijdens de persconferentie weten.

Lees ook: De Jonge: via landelijk nummer voor coronatest direct naar GGD

Totalen

Het totaal aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus komt met de nieuwe meldingen op 5788. Het RIVM kreeg van de GGD’en in het land de afgelopen 24 uur 188 nieuwe meldingen van bevestigde besmettingen binnen. In totaal zijn inmiddels 44.888 mensen in Nederland positief getest op het virus. In totaal werden er 11.649 mensen in ziekenhuis opgenomen met corona.

Het aantal mensen dat ziek wordt door het coronavirus neemt sinds eind maart af. Volgens RIVM-baas Jaap van Dissel ‘wiebelt het reproductiegetal tussen de 0,7 en de 1’. Dit betekent dat elke besmette persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet, waardoor het aantal besmettingen afneemt.

We krijgen dagelijks veel vragen over de updates die we brengen met betrekking tot het coronavirus. We hebben de meest gestelde vragen hieronder verzameld:

Waarom publiceren jullie geen cijfers over het aantal patiënten dat is genezen?

Dat is op dit moment niet bekend. Er is geen meldingsplicht om door te geven dat mensen zijn genezen van de ziekte. Iemand die 24 uur geen klachten meer heeft wordt als genezen beschouwd. Deze cijfers worden dus niet bijgehouden door het RIVM.

Waarom zit er een afwijking tussen de cijfers van het RIVM en GGD?

Het RIVM verzamelt data van de regionale GGD’s en publiceert dit in een dagelijkse update. Wij hebben regelmatig contact met de GGD Noord-Limburg en Zuid-Limburg om een actuele tussenstand te vragen. Deze cijfers lopen vaak iets voor ten opzichte van de cijfers die het RIVM dagelijks publiceert. Hierdoor kan er een tussentijds verschil ontstaan tussen de cijfers van het RIVM, de GGD en eventueel andere (Limburgse) media.

Hoe moet ik deze cijfers interpreteren?

Het aantal gemelde patiënten en overleden patiënten kan per dag verschillen om verschillende redenen. Zo zien we dat overleden patiënten niet altijd op dezelfde dag gemeld worden. Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en mensen die in de zorg werkzaam zijn.

Bekijk hier de meest gestelde vragen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen