Waterschap Limburg: 250 mezenkasten in strijd tegen eikenprocessierups

Print
Waterschap Limburg: 250 mezenkasten in strijd tegen eikenprocessierups

In Leudal werden eerder al zo’n 600 mezenkasten opgehangen. Afbeelding: Jeroen Kuit

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

In de strijd tegen de eikenprocessierups zet Waterschap Limburg 250 nestkastjes voor mezen in. De vogels moeten de rupsen straks gaan opeten, en zo als natuurlijke bestrijding dienen.

Inspecteurs van het waterschap gaan de mezenkasten ophangen op plekken waar de rupsen zeer actief zijn. En een deel van de kastjes wordt weggeven aan inwoners die zich hiervoor aanmelden. Het is één van de acties van het waterschap in het kader van de Dag van biodiversiteit op vrijdag.

Ook kondigt Waterschap Limburg aan de komende jaren op een andere manier te gaan maaien langs de beken. Een meer afwisselende wijze van maaien moet bijdragen aan het versterken van de biodiversiteit in de provincie; ook wordt hiermee de eikenprocessierups bestreden volgens bestuurder Har Frenken van Waterschap Limburg.

Lees ook: De strijd tegen de eikenprocessierups gaat weer beginnen

„De rups heeft naast vogels, ook andere natuurlijk vijanden zoals kevers, sluipwespen en vleermuizen. Daar waar het kan streeft Waterschap Limburg naar een omgeving met een rijke plantengroei en variatie aan wilde planten en diersoorten.”

Veelgebruikt

Het ophangen van de nestkastjes voor mezen is een relatief nieuwe, en veelgebruikte poging om overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan. Zo werden in Leudal al zeshonderd van deze vogelnestkastjes opgehangen. Hoe meer hongerige vogels, des te meer rupsen worden opgegeten, is de gedachte die veel gemeenten ertoe heeft overgehaald de methode toe te passen.

Het kuiken van een koolmees kan namelijk tot wel 800 rupsen opeten in twee weken tijd. Al is het daadwerkelijke effect van de aanpak afwachten, stelde rupsenbestrijder Harrie Vaessen eerder in De Limburger. „Niet alle nestkastjes zijn geschikt en ook vogels hebben een groot eigen territorium nodig. Aan elke boom een kastje hangen, dat heeft dus geen zin.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen