Wensbus Beek rijdt ook in coronatijd gewoon haar ritten

Print
Wensbus Beek rijdt ook in coronatijd gewoon haar ritten

Vorig jaar werd de tweede Wensbus in gebruik genomen. Afbeelding: ERMINDO ARMINO

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

Bij Wensbus Beek krijgen ze regelmatig telefoontjes met de vraag of er nog wel gereden wordt in coronatijd. Het antwoord is ja! „Zeker in deze periode is het belangrijk dat iedereen mobiel is.”

De Wensbus, een initiatief van de provincie Limburg om kleine kernen bereikbaar te houden, begon in maart 2018 door Beek te rijden en was direct een groot succes. Vorig jaar september werd een tweede bus aangeschaft omdat het aantal ritten, gemiddeld zo’n 120 per week, bleef stijgen. Een van de mensen van het eerste uur is de 55-jarige Jean Lendertz uit Neerbeek. Hij doet de planning van de Wensbus. Lendertz ziet dat sinds de corona-uitbraak langzaam weer wat meer ritten geboekt worden.

Afname

„Het aantal ritten lag bijna helemaal plat”, vertelt hij. „We hebben heel even getwijfeld om tijdelijk te stoppen, maar daar hebben we toch van afgezien. Juist in deze periode is het belangrijk dat iedereen mobiel is en kan gaan en staan waar hij of zij heen wil.” Er waren weken bij dat er maar vijf ritten stonden ingepland. „Dat is ook logisch, aangezien een bezoek aan het ziekenhuis, huisarts, kapper of fysiotherapeut niet mogelijk was”, verklaart hij de afname. „Nu op sommige plekken weer bezoek mogelijk is, trekt het aan. Deze week hadden we 25 ritten.”

Risicogroep

In totaal telt het klantenbestand van Wensbus Beek zo’n 300 personen. Daarvan is 65 procent ouder dan 75 jaar. Lendertz is de jongste van het uit 25 personen bestaande vrijwilligersteam. Een deel van de chauffeurs besloot de taken tijdelijk neer te leggen. „Veel chauffeurs vonden het niet verantwoord om te gaan rijden omdat ze tot de risicogroep behoren.” Sommige klanten kunnen helaas ook niet mee. „We mogen namelijk niet helpen bij het instappen. Mensen met een rollator moeten volgens de regels zelf de bus in kunnen stappen. Gelukkig lukt dit nagenoeg iedereen.”

Plexiglas

Deze week worden er plexiglas schermen achter de chauffeurs gehangen en ook worden reizigers verplicht een mondkapje te dragen. „We verwachten dat het vanaf Pinksteren weer wat drukker gaat worden.” Lendertz plant altijd zo effectief mogelijk in, zeker als meerdere mensen binnen een korte periode naar dezelfde locatie moeten. „Omdat we rekening houden met de richtlijnen zijn voorlopig nog geen combi ritten mogelijk. We zullen daarom onze tweede Wensbus, die vanwege het lage aantal ritten tijdelijk stil stond, inzetten om zo veel mogelijk mensen van dienst te zijn.”

Mensen uit Beek die een afspraak willen maken met de Wensbus kunnen bellen met 046 - 206 0018.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen