Guineese zanger Mory Kante (70) overleden

Print
Guineese zanger Mory Kante (70) overleden

Mory Kante in 1998. Afbeelding: Eddy Vangroenderbeek /HLN

De Guineese zanger en muzikant Mory Kanté, bekend van de wereldwijde hit Yéké Yéké in de jaren tachtig, is vrijdag op 70-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Conakry. Dat heeft zijn zoon Balla Kanté bevestigd. De zanger was al lange tijd ziek.

Mory Kanté hielp de Afrikaanse en Guineese muziek wereldwijd populair te maken. Van de song Yéké Yéké, uitgebracht in 1987, zijn miljoenen exemplaren verkocht. Het nummer bereikte de top van de hitlijsten in vele landen.

Volgens zijn zoon leed hij aan chronische ziekten en reisde hij vaak naar Frankrijk voor een behandeling, „maar met het coronavirus was dat niet meer mogelijk”, aldus zijn zoon. „We zagen zijn toestand snel verslechteren, maar ik was toch verbaasd, omdat hij al veel slechtere periodes had meegemaakt.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →