Faillissement dreigt voor Renault bij uitblijven snelle hulp

Print
Faillissement dreigt voor Renault bij uitblijven snelle hulp

Afbeelding: ANP

Renault zou failliet kunnen gaan als het autoconcern niet snel hulp krijgt om door de coronacrisis te kunnen komen. Dat heeft de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire gezegd. De bewindsman werkt nog aan staatssteun, maar hij benadrukt dat Renault zelf ook met ingrepen zal moeten komen.

„Ja, Renault kan verdwijnen”, zei Le Maire op radiozender Europe 1. Hij vertelde daarnaast tegen de krant Le Figaro dat hij nog niet had getekend voor een lening van 5 miljard euro voor Renault, en dat de besprekingen hierover worden voortgezet.

De Franse regering vindt dat Franse autofabrikanten meer productie terug moeten halen naar Frankrijk als ze aanspraak willen maken op overheidssteun. Ook zou Renault een grote fabriek nabij Parijs niet mogen sluiten en moeten er zo veel mogelijk banen in Frankrijk behouden blijven. Daarnaast dringen de Fransen erop aan dat er meer milieuvriendelijkere auto’s worden ontwikkeld.

Renault is onderdeel van een bredere alliantie met de Japanse bedrijven Nissan en Mitsubishi Motors. Die alliantie kondigt naar verwachting volgende week een vernieuwde strategie aan. Nissan wil naar verluidt wereldwijd 20.000 banen schrappen vanwege de coronacrisis.

De Franse overheid schoot eerder al Air France-KLM te hulp. Dat ging om 7 miljard euro steun. Totdat de twee betreffende leningen afbetaald zijn, zal het luchtvaartconcern onder meer geen dividend betalen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen