Peelbrand laait nog altijd op; brandweer wederom uitgerukt

Print
Peelbrand laait nog altijd op; brandweer wederom uitgerukt

De Peelbrand is een van de grootste natuurbranden ooit in Nederland. In totaal is zo’n 800 hectare verwoest. Afbeelding: Stefan Koopmans

Griendtsveen -

Staatsbosbeheer verwacht zeker nog enkele weken nodig te hebben om de Peelbrand van een maand geleden volledig uitgedoofd te hebben.

Dat vertelt boswachter van de Deurnsche Peel Lieke Verhoeven. Toen de brand eind april door de brandweer onder controle was, kreeg Staatsbosbeheer weer de verantwoordelijkheid over het gebied. Omdat het om een veenbrand gaat, bestaat er nog altijd het risico dat op sommige plekken een nieuwe brandhaard ontstaat.

Droogte

„Het veen blijft de warmte goed vasthouden”, legt Verhoeven uit. „Door de aanhoudende droogte en harde wind woekert het vuur soms weer aan.” Op Hemelvaartsdag en vrijdagmiddag moest de brandweer opnieuw met verschillende bluswagens uitrukken. Het ging om een gebied van een hectare, vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Lees ook:Veenprofessor na brand: niet meer wonen in de Peel, maar de boel goed vernatten

Volgens Verhoeven is de situatie niet zo dreigend als vorige maand. „We zitten er kort op en houden randen van risicogebieden nat.” Ze verwacht zeker nog een aantal weken zoet te zijn aan het voorkomen van grote brandhaarden. „Het is geen prettige situatie, maar gelukkig niet zo erg als de vorige keer.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen