Limburgse coronacijfers blijven stabiel laag

Print
Limburgse coronacijfers blijven stabiel laag

Een GGD-medewerkster aan het werk in een corona-teststraat. Afbeelding: Robin van Lonkhuijsen (ANP)

Het aantal mensen dat, besmet met het nieuwe coronavirus, ernstig ziek wordt opgenomen in het ziekenhuis of komt te overlijden, blijft stabiel laag.

Bijna twee weken nadat de basisscholen en de bibliotheken weer open zijn gegaan en kappers, tandartsen en rijinstructeurs weer aan de slag mochten, zijn er weliswaar schommelingen, maar is er geen significante toename te zien. Ook niet in Limburg.

Lees hier het laatste nieuws rondom het coronavirus

Het aantal coronasterfgevallen in de provincie steeg vrijdag met 6 naar 704, blijkt uit cijfers van de beide GGD’en. In Zuid-Limburg waren 5 doden te betreuren, in Noord- en Midden-Limburg 1. Het gaat in alle gevallen om mensen die al eerder positief op corona waren getest. Het werkelijke aantal overlijdens in relatie tot het nieuwe virus ligt beduidend hoger. Experts gaan uit van het dubbele. In het zuiden van de provincie werden 9 nieuwe patiënten naar het ziekenhuis gebracht, in Noord- en Midden-Limburg niemand. Daarmee komt het totale aantal mensen dat opgenomen is (geweest) in Limburg op 1752.

Testen

Sinds enkele weken wordt er door de GGD’en ruimhartiger getest. Gebeurde dat lange tijd vooral en alleen bij zorgmedewerkers, sinds de versoepelingen van 11 mei mogen bijvoorbeeld ook leraren of medewerkers van kinderdagverblijven en andere mensen met een contactberoep zich melden als ze corona-achtige klachten hebben. Zo werden vrijdag in Limburg 29 mensen positief getest, ze bleken besmet met het virus. Opgeteld is zo sinds begin maart van 4801 mensen vastgesteld dat ze corona hebben (gehad): 3139 inwoners van Zuid-Limburg, 1662 in het noorden van de provincie. Het aantal tests zal zeker een hoge vlucht nemen nadat vanaf 1 juni iedereen met klachten zich, zonder tussenkomst van de huisarts, bij de GGD mag laten testen.

Lees ook: RIVM: 13 nieuwe sterfgevallen en 9 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld

Landelijk groeide het aantal positief geteste mensen vrijdag met 188 tot 44.888, berekende het RIVM. Het aantal overlijdens kwam met dertien nieuwe sterfgevallen op 5788. Met negen nieuwe hospitalisaties steeg het aantal mensen dat opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis naar 11.649. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen is vrijdag , ook volgens de trend van de afgelopen twee weken, verder gedaald. Vrijdag stond de teller op 259. Sinds het begin van de epidemie turfde de Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie) 2848 ic-opnames van coronapatiënten. 814 van hen kwamen op de ic te overlijden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen