Waarom een in de zon geparkeerde auto na twintig minuten compleet corona-vrij is

Print
Waarom een in de zon geparkeerde auto na twintig minuten compleet corona-vrij is

Gebruik je auto om mondkapjes te ontsmetten, zegt de universiteit van Georgia. Afbeelding: AD/Dreamstime

Auto’s warmen snel op in de zon. Zo snel zelfs, dat alle virussen binnen twintig minuten gedood zijn, zo suggereert nieuw onderzoek van de Universiteit van Georgia. Dus ook het coronavirus.

Het broeikaseffect van je auto zorgt er volgens een persbericht van de universiteit voor dat zelfs bij een buitentemperatuur van 20 graden de temperatuur binnen kan oplopen naar zo’n 45 graden. Dat is al voldoende om het virus dat Covid-19 veroorzaakt snel te doden.

Het virus blijft volgens de universiteit ongeveer een dag in leven op zaken als papier, karton. Op plastic en roestvrij staal duurt het tot drie dagen voordat het niet langer besmettelijk is. Maar bij 54 graden wordt 99,9 procent van het virus gedood binnen 20 minuten. Bij 65 graden is alles zelfs binnen vijf minuten dood.

Wasdroger

Op een zonnige dag met 25 graden wordt in de auto al snel de 50 graden-grens doorbroken. Dat betekent dat een in de zon geparkeerde auto ook kan dienen als viruskiller voor afgeleverde pakketten, mondkapjes of andere zaken met besmettingsgevaar. Volgens de universiteit bereikt overigens ook een wasdroger de temperatuur van meer dan 54 graden.

Voor pakketten en gezichtsmaskers kan een in de zon geparkeerde auto dus ook dienen om het risico op overdracht van coronavirus aanzienlijk te verminderen. Het persbericht vermeldt dat een hete droger ook tot ongeveer 130 graden verwarmt, dus een masker in de droger gooien kan ook voldoende zijn om het te desinfecteren.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen