Horecaprotocol aangepast: Toch met twee mensen binnen 1,5 meter en proef met schotten

Een kroegbaas meet de afstand tussen tafels op een terras voorafgaand aan de heropening van de terrassen op 1 juni

Een kroegbaas meet de afstand tussen tafels op een terras voorafgaand aan de heropening van de terrassen op 1 juni © ANP

Als de terrassen op 1 juni weer opengaan, is het toch toegestaan voor twee mensen, of een huishouden met meer personen, om binnen 1,5 meter van elkaar te zitten. Dat blijkt uit het nieuwe protocol voor horeca, dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft gepubliceerd.

Maarten van Ast

Het kabinet wilde eigenlijk dat er een strikt 1,5 meterbeleid zou worden gehanteerd binnen de horeca, zonder uitzonderingen. Beide partijen zijn afgelopen week overeengekomen dat het voor twee mensen is toegestaan aan een tafel binnen 1,5 meter te zitten. Komen alle mensen uit hetzelfde huishouden, dan geldt er geen maximum aantal. KHN ging er eerder van uit dat vier mensen binnen 1,5 meter van elkaar zouden mogen zitten, ook als ze geen onderdeel uitmaakten van een huishouden.

Ook gaat KHN testen of schotten kunnen helpen om de verspreiding van corona tegen te gaan. Als dat zo is, dan zouden de schotten kunnen worden ingezet op plekken waar het moeilijk is afstand te houden.

Reserveren

Het protocol voor de horeca was al eerder verspreid onder de leden, maar is nu openbaar gemaakt. Voor restaurants en cafés geldt dat mensen moeten reserveren voor een tafeltje binnen. Dat kan bijvoorbeeld via reserveringsapps of gewoon telefonisch. Voor terrassen hoeft er niet geserveerd te worden.

Bij aankomst - zowel binnen als buiten - volgt een ‘controlegesprek’, waarin gasten moeten aangeven of ze klachten hebben. Zo ja, dan wordt de toegang geweigerd. Vanaf drie personen moeten de gasten ook aangeven of ze onderdeel zijn van hetzelfde huishouden. Zo niet, dan moet iedereen afstand houden van elkaar. Voor de duidelijkheid: ook huisgenoten vormen onderdeel van een huishouden, het gaat dus niet alleen om gezinnen.

Ook mogen er binnen maximaal dertig gasten aanwezig zijn. Op het terras geldt geen limiet, zolang die afstand maar gewaarborgd blijft.

Handhaving

Het is aan de horeca-ondernemers zelf om ervoor te zorgen dat alle regels worden nageleefd, benadrukt Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: ,,Net als met andere regels zullen ondernemers en hun medewerkers gasten aanspreken wanneer zij zich daar niet aan houden. Het houden aan de regels is overigens óók een maatschappelijke verantwoordelijkheid die we met z’n allen delen, zeker bij een virus als corona.’’

De ondernemers kunnen zelf geen boetes uitdelen. Dat is aan de politie of boa’s. Willemsen: ,,Mocht een goed gesprek niet tot een oplossing leiden dan kan een ondernemer in het uiterste geval een gast verzoeken c.q. sommeren te vertrekken. In het alleruiterste geval doen ondernemers een beroep op politie.’’

Werkbaarheid

Veel horecazaken zijn blij dat premier Rutte afgelopen week groen licht gaf, maar maken zich ook zorgen over de werkbaarheid van de maatregelen. Dat ze niet voor 1 juni mogen proefdraaien, om te oefenen met die 1,5 meter afstand, versterkt die zorgen. Op tweede pinksterdag is het normaal gesproken extreem druk.

Volgens Rutte was eerder opengaan écht geen optie: ,,We realiseren ons dat veel ondernemers al vóór het pinksterweekend de deuren hadden willen openen. Daar hebben we met het Outbreak Management Team lang over gesproken. Maar we hebben besloten om vast te houden aan 1 juni. De horeca opengooien is een grote en spannende stap.’’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee