23 nieuwe sterfgevallen en 10 nieuwe ziekenhuisopnames, meldt het RIVM

Een zorgmedewerker laat een familiefoto zien aan een coronapatient op een speciale cohort-afdeling in het Amphia ziekenhuis.

Een zorgmedewerker laat een familiefoto zien aan een coronapatient op een speciale cohort-afdeling in het Amphia ziekenhuis. © ANP

De afgelopen 24 uur zijn er 23 nieuwe meldingen binnengekomen van patiënten die zijn overleden aan het coronavirus. Vrijdag werden er 13 sterfgevallen gerapporteerd, op Hemelvaartsdag waren dat er 27. Tien mensen zijn in het afgelopen etmaal met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis, blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM.

Bart Gotink

Het totaalaantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus komt met de nieuwe meldingen op 5.811. Het RIVM kreeg van de GGD’s in het land de afgelopen 24 uur 176 nieuwe meldingen van bevestigde besmettingen binnen. In totaal zijn inmiddels 45.064 mensen in Nederland positief getest op het virus. 11.659 mensen werden in totaal in het ziekenhuis opgenomen met corona.

Het werkelijke aantal infecties ligt waarschijnlijk een stuk hoger doordat niet iedereen wordt getest, bijvoorbeeld als er alleen maar milde klachten zijn. Ook worden er in het weekend vaak lagere cijfers gemeld. Het sterftecijfer is in werkelijkheid ook aanzienlijk hoger, omdat alleen sterfgevallen worden meegerekend van mensen die ook positief getest zijn. Vanaf juni komt daar verandering in, dan zou iedereen met klachten getest kunnen worden.

Het aantal mensen dat ziek wordt door het coronavirus neemt sinds eind maart af. Volgens RIVM-baas Jaap van Dissel ‘wiebelt het reproductiegetal tussen de 0,7 en de 1’. Dit betekent dat elke besmette persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet, waardoor het aantal besmettingen afneemt. De helft van de opgenomen patiënten is 69 jaar of ouder, meldt het RIVM.

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde vrijdag ook tot 253, meldde het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), drie minder dan een dag eerder. Er liggen daarnaast 481 patiënten op de intensive cares met andere klachten dan Covid-19. Dat zijn er 46 minder dan de voorgaande dag.

Sterfteverschil mannen en vrouwen

De actuele cijfers van het RIVM laten zien dat vooral vrouwen besmet zijn geraakt met het coronavirus (63 procent van de besmettingen). Ongeveer 61 procent van alle in het ziekenhuis opgenomen mensen is echter man. Dat aantal ligt een stuk hoger in vergelijking met de vrouwen die worden opgenomen.

Ook zijn er meer mannen dan vrouwen overleden aan het virus. Zo’n 55 procent van het aantal sterfgevallen was man. Het sterfteverschil is volgens Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc, het beste te verklaren doordat mannen bijvoorbeeld meer roken en drinken. Sigaretten en drank tasten het hart en de bloedvaten aan, waardoor het lichaam de gevolgen van een besmetting met het coronavirus minder goed kan opvangen.

Er is ook een evolutionaire verklaring voor het sterfteverschil. Vrouwen hebben waarschijnlijk een sterker immuunsysteem dan mannen. Het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen zou beschermend werken, terwijl het mannelijke geslachtshormoon testosteron een snellere veroudering van het immuunsysteem zou geven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee