Corona-uitbraak in Duits restaurant: ‘Besloten feest, waar regels niet werden nageleefd’

Het feest met zo’n 40 genodigden werd gegeven om de renovatie en heropening te vieren van het restaurant bij Leer.

Het feest met zo’n 40 genodigden werd gegeven om de renovatie en heropening te vieren van het restaurant bij Leer. © AD/Videostill YouTube/ NonstopNews Leer

De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is mogelijk te wijten aan het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Elf personen zijn inmiddels besmet met het nieuwe coronavirus. Tien van hen waren op 15 mei aanwezig in de Alte Scheune (Oude Schuur) in Moormerland.

Caspar Naber

De elfde persoon werd besmet door een van de tien restaurantbezoekers. De autoriteiten hebben aanwijzingen van niet-naleving van de hygiëneregels op de bewuste avond in het restaurant. ,,De eigenaar zou geen mondkapje hebben gedragen, mensen zouden bij elkaar aan tafel zijn gaan zitten en hadden ook lichamelijk contact’’, verklaarde districtsbestuurder Matthias Groote gistermiddag tegenover de Noord-Duitse publieke omroep NDR.

Verder onderzoek door de gemeente moet uitwijzen of er daadwerkelijk sprake is geweest van inbreuken op de coronaregels. Alle personen met wie de besmette gasten contact hadden, zijn volgens hem opgespoord. Ongeveer 70 van die personen zitten thuis in quarantaine.

De districtsbestuurder baseerde zich op verklaringen van aanwezigen op de bewuste avond. De getuigen verklaarden volgens de NDR dat het bij ‘lichamelijk contact’ ging om het schudden van handen, dat daarnaast niet iedereen continu mondkapjes droeg en dat de minimale afstand van 1,50 meter niet altijd werd gerespecteerd.

Heropeningsparty

Volgens de deelstaatminister van Volksgezondheid Carola Reimann werd op de bewuste avond ‘blijkbaar’ een besloten feest gehouden in het restaurant. Met deze ‘heropeningsparty’ werd de afronding gevierd van de renovatie die een jaar in beslag nam. Al die tijd was de zaak dicht. De 36 genodigden waren mensen uit de omgeving van de eigenaar, onder wie leveranciers en vertegenwoordigers van bedrijven die het restaurant hadden gesteund.

De restauranteigenaar verklaarde aanvankelijk in de keuken te hebben gestaan als kok en zich later bij de gasten te hebben gevoegd om met hen te proosten op de heropening. Volgens hem werden de afstandsregel en hygiënevoorschriften in acht genomen.

Generale repetitie

De exploitant is een van de elf besmette personen. ,,Ondanks dat ik een mondkapje droeg’’, verklaarde hij tegenover de regionale nieuwszender NonstopNews Leer. ,,Na de avond moesten we helaas vaststellen dat een van de gasten besmet was geraakt. Daarna zijn alle andere bezoekers getest.’’ Hij kent naar eigen zeggen vier gasten bij wie de uitslag positief was. Drie van zijn vrienden raakten eveneens besmet.

De restauranteigenaar zegt niet te weten of het coronavirus zich op 15 mei onder de aanwezigen verspreidde of dat mensen voor- of nadien besmet raakten. De besloten avond was volgens hem geen echt feest maar een soort generale repetitie voor zijn team en hem. Dit omdat het restaurant de volgende dag de deuren opende voor het publiek. Dat kon maar kort genieten van de verbouwde zaak want die ging drie dagen na de heropening weer dicht uit voorzorg. Gasten die het restaurant bezochten in de tussenliggende periode, hebben zich ook gemeld bij de autoriteiten uit vrees te zijn besmet. Bezoekers moeten het voorlopig doen met een Imbiss van het restaurant.

Horeca

Restaurants in Nedersaksen mochten hun deuren op maandag 11 mei weer openen voor het publiek, zij het onder voorwaarden zoals een beperkt aantal bezoekers en een sluitingstijd van 22 uur. De deelstaat was met het eveneens aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen de tweede waar dat mocht. Mecklenburg-Voor-Pommeren was op 9 mei de eerste. De horeca in de zuidelijke deelstaat Beieren volgt maandag als laatste.

De horeca in Duitsland ging op 22 maart dicht nadat Bondskanselier Angela Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten het daarover eens waren geworden. Het afhalen van maaltijden bleef wel toegestaan. Bars, clubs en discotheken blijven tot nader order dicht.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee