Australische minister maakt rekenfoutje van 36 miljard euro

Josh Frydenburg noemt de rekenfout ‘goed nieuws’.

Josh Frydenburg noemt de rekenfout ‘goed nieuws’. © Getty Images

Een Australische Senaatscommissie wil tekst en uitleg van minister Josh Frydenberg van Financiën over hoe de regering de hoogte van een reddingspakket voor banen met omgerekend bijna 36 miljard euro heeft overschat.

Redactie

Het ministerie zei aanvankelijk dat het plan, dat bedrijven die door de coronacrisis zijn getroffen helpt om werknemers aan het werk te houden, ongeveer 130 miljard Australische dollar (78 miljard euro) zou kosten. De aanvankelijke stroom van aanvragen leek die inschatting van de regering te bevestigen, maar nu moet Frydenberg erkennen dat honderden bedrijven formulieren onjuist hadden ingevuld. En het programma waarschijnlijk ‘maar’ 70 miljard dollar (42 miljard euro) gaat kosten.

De minister benadrukte dat de fout ‘goed nieuws’ is, omdat de kosten veel lager uitvallen. Maar de oppositie ziet dat anders en wil antwoorden. Ook eist zij dat tijdelijke werknemers nu ook onder de regeling vallen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee