Man uit Schinveld aangehouden voor hij aan anti-lockdowndemonstratie mee kan doen

Het anti-lockdownprotest in Eindhoven.

Het anti-lockdownprotest in Eindhoven. © EPA

Een 43-jarige man uit Schinveld is zaterdag aangehouden. Hij wilde meedoen aan het anti-lockdownprotest in Eindhoven, maar werd voor hij kon afreizen op last van het OM opgepakt wegens ‘opruiing en beledigende uitlatingen’.

Redactie

Vele tientallen mensen hebben zaterdagmiddag op het 18 septemberplein in Eindhoven meegedaan aan een demonstratie tegen de lockdown. De manifestatie is volgens de gemeente Eindhoven ‘redelijk goed en rustig’ verlopen.

Vergunning

De actievoerders hadden een vergunning voor een demonstratie van maximaal dertig mensen, maar dat aantal was al snel overschreden. De gemeente had de demonstranten een vak op het plein toegewezen, maar veel van hen stonden buiten dat vak. „De aanloop van demonstranten en sympathisanten was de hele dag groter dan de organisatie vooraf had gemeld”, liet de gemeente Eindhoven weten. „In onderlinge afstemming is de demonstratie eerder afgesloten.” Volgens de gemeente werden de aanwijzingen van politie en gemeente voldoende opgevolgd.

De actievoerders van de groep ‘Demonstratie van het Volk’ eisten behoud van grondrechten en vrijheid, die volgens hen systematisch worden afgenomen. Ze zijn het niet eens met de coronaregels en willen onder meer opheffing van de 1,5 meterregel. De deelnemers kwamen vooral uit Brabant en Limburg. Enkelen omhelsden elkaar en maakten een dansje met elkaar. Ook gaven sommigen elkaar een hand als begroeting.

Grote manifestatie

De politie was aanwezig, maar heeft niet ingegrepen. De demonstratie was een opmaat naar een grotere manifestatie tegen de lockdown op 30 mei in Den Haag.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee