Man uit Schinveld aangehouden voor hij aan anti-lockdowndemonstratie mee kan doen

Print
Man uit Schinveld aangehouden voor hij aan anti-lockdowndemonstratie mee kan doen

Het anti-lockdownprotest in Eindhoven. Afbeelding: EPA

Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth -

Een 43-jarige man uit Schinveld is zaterdag aangehouden. Hij wilde meedoen aan het anti-lockdownprotest in Eindhoven, maar werd voor hij kon afreizen op last van het OM opgepakt wegens ‘opruiing en beledigende uitlatingen’.

Vele tientallen mensen hebben zaterdagmiddag op het 18 septemberplein in Eindhoven meegedaan aan een demonstratie tegen de lockdown. De manifestatie is volgens de gemeente Eindhoven ‘redelijk goed en rustig’ verlopen.

Vergunning

De actievoerders hadden een vergunning voor een demonstratie van maximaal dertig mensen, maar dat aantal was al snel overschreden. De gemeente had de demonstranten een vak op het plein toegewezen, maar veel van hen stonden buiten dat vak. „De aanloop van demonstranten en sympathisanten was de hele dag groter dan de organisatie vooraf had gemeld”, liet de gemeente Eindhoven weten. „In onderlinge afstemming is de demonstratie eerder afgesloten.” Volgens de gemeente werden de aanwijzingen van politie en gemeente voldoende opgevolgd.

De actievoerders van de groep ‘Demonstratie van het Volk’ eisten behoud van grondrechten en vrijheid, die volgens hen systematisch worden afgenomen. Ze zijn het niet eens met de coronaregels en willen onder meer opheffing van de 1,5 meterregel. De deelnemers kwamen vooral uit Brabant en Limburg. Enkelen omhelsden elkaar en maakten een dansje met elkaar. Ook gaven sommigen elkaar een hand als begroeting.

Grote manifestatie

De politie was aanwezig, maar heeft niet ingegrepen. De demonstratie was een opmaat naar een grotere manifestatie tegen de lockdown op 30 mei in Den Haag.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen