Video: Koning op ereveld in Margraten voor Memorial Day

Op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten zijn zondagmiddag tijdens Memorial Day de gesneuvelde Amerikaanse soldaten in de Tweede Wereldoorlog herdacht. Koning Willem-Alexander was aanwezig als speciale gast. Hij legde, net als de Amerikaans ambassadeur Pete Hoekstra, een krans voor de gevallen soldaten.

Redactie

De koning arriveerde om 15.00 uur in Margraten. Hij werd ontvangen door gouverneur Theo Bovens en burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten.

De ceremonie is voor het eerst live uitgezonden door de NOS omdat de bijeenkomst vanwege de coronacrisis besloten is. Alleen de genodigden voor de ceremonie mochten het terrein op.

© ANP

8301 graven

Op de begraafplaats in Margraten rusten 8301 Amerikaanse militairen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Sinds oktober 2015 zijn alle graven èn alle 1.722 namen van bevrijders op de Muur van Vermisten geadopteerd door Nederlanders. Het adoptieprogramma, in 1945 ontstaan uit een spontaan opgericht burgercomité, is van begin af aan een succes.

De Verenigde Staten zijn de Limburgse bevolking zeer dankbaar dat zij al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zorgen voor de graven van de ruim achtduizend gesneuvelde Amerikaanse soldaten op het ereveld in Margraten. „Omdat de Limburgers zich hebben ontfermd over hen die hier rusten, worden zij nooit vergeten. Dit unieke adoptieproject is een van de voorbeelden waarom de Verenigde Staten en Nederland echte vrienden zijn”, zei de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra zondag.

© ANP

75 jaar vrijheid

In de Verenigde Staten is het maandag Memorial Day, de dag waarop alle omgekomen militairen worden herdacht. Het is gebruikelijk dat op de zondag daarvoor op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten een herdenking wordt gehouden. De herdenking zou dit jaar groots worden aangepakt omdat Nederland 75 jaar vrijheid viert, maar dat ging vanwege de coronamaatregelen niet door. Nu was er slechts een zeer beperkt gezelschap op het uitgestrekte veld met witte kruizen. Koning Willem-Alexander legde als eerste een krans.

De begraafplaats in Margraten is al sinds het najaar van 1944 in gebruik. Limburg was toen al bevrijd. De Amerikaanse bevrijders moesten nog oprukken naar het Duitse Rurhgebied. De Amerikanen wilden hun gesneuvelden niet op vijandelijk grondgebied begraven en kregen daarom een Nederlands stuk grond in bruikleen. Direct na de oorlog wilden de Limburgers iets terugdoen voor hun bevrijders. Zo ontstond het adoptieproject met nog steeds geregeld contact tussen Nederlanders en Amerikaanse nabestaanden.

„Dat de adoptiegezinnen er vandaag door corona niet bij kunnen zijn betreur ik zeer”, zei minister Ank Bijleveld van Defensie zondag. „Zij beschouwen de helden die hier rusten als hun eigen broers en zussen, als hun zoons en dochters. Maar wij vergeten deze Amerikaanse mannen en vrouwen nooit. De stilte die zij achterlieten, spreekt luid. Zij betaalden de hoogste prijs, voor hun land én onze vrijheid.”

Koning Willem-Alexander had na de ceremonie een gesprek met Secretaris van de stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten, Frans Roebroeks, en zijn dochter Kelly die alle adoptanten vertegenwoordigen.

© De Limburger

© De Limburger

Beluister ook: Podcast: Waarom herdenkt Limburg zo massaal gesneuvelde soldaten?

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee