Dumoulin zegt lidmaatschap club voor ‘schone wielersport’ op

Tom Dumoulin.

Tom Dumoulin. © Dingena Mol

Wielrenner Tom Dumoulin heeft zijn persoonlijke lidmaatschap van de MPCC opgezegd. Dat is het verbond van wielerploegen die een schone wielersport nastreven (Mouvement Pour un Cyclisme Crédible).

Redactie

De Limburger vindt het onverteerbaar dat de beweging afgelopen maart niets deed tegen het doorgaan van Parijs-Nice. „Dat vond ik een redelijke farce”, zegt de renner van Jumbo-Visma in een video op de website van WielerFlits.

Geen begrip

„Ik vind hun gedachtegoed mooi, ze streven een schonere sport na en vinden de officiële dopingregels nog niet streng genoeg. Daar kan ik wel inkomen”, zegt Dumoulin, die echter niet te spreken is over de gang van zaken tijdens Parijs-Nice. „Die koers had naar mijn mening niet verreden moeten worden. Toen was er al die uitbraak van het coronavirus en waren er in Frankrijk al flinke problemen. Toen heeft de MPCC daar niets over gezegd.”

Dumoulin had daar geen begrip voor. „De beweging zegt er voor de gezondheid van de renners te zijn, maar het rijden van Parijs-Nice, op dat moment gezondheidsrisico nummer 1, vonden ze prima. Vervolgens kwamen ze wel met het verhaal dat het gebruik van ketonen (een vloeibare energiebron) heel gevaarlijk is. Onze ploeg gebruikt ketonen, dus dan is het ook een beetje hypocriet van mij om lid te blijven, maar ik vond het ook een hypocriete opstelling van de MPCC.”

Zijn huidige ploeg Jumbo-Visma is overigens evenmin lid van de MPCC. Team Sunweb, de ploeg waar Dumoulin jaren voor reed en waarmee hij in 2017 als eerste Nederlander de Ronde van Italië won, was dat wel.