Oostenrijkse president betrapt in restaurant na corona-avondklok

De Oostenrijkse bondspresident Alexander Van der Bellen.

De Oostenrijkse bondspresident Alexander Van der Bellen. © AD/Reuters

De Oostenrijkse bondspresident Alexander Van der Bellen (76) en zijn echtgenote Doris Schmidauer (56) zijn zaterdagnacht door de politie betrapt in een restaurant dat al lang dicht had moeten zijn volgens de coronaverordening. Het staatshoofd sprak tegenover Oostenrijkse media van ‘een vergissing’. Die kan de restaurantexploitant duur komen te staan.

Caspar Naber

Agenten zagen omstreeks 00.20 uur een ‘ogenschijnlijk verliefd stel’ op het terras van het chique Italiaanse restaurant Sole in Wenen. Ze zaten ondanks de regen en storm geanimeerd te kletsen op het overdekte terras met op hun tafeltje enkele drankjes, meldt de Kronen Zeitung op basis van eigen onderzoek.

De politiepatrouille wees de twee gasten op de coronamaatregel dat restaurants na 23 uur niet meer open mogen zijn en vroeg hen naar hun identiteitsbewijzen. Pas toen ontdekten ze volgens de krant dat het de bondspresident en zijn vrouw waren.

Van der Bellen verklaarde voor het eerst weer uit eten te zijn gegaan met zijn echtgenote sinds de versoepeling van de coronamaatregelen. Zo mogen restaurants onder voorwaarden weer gasten ontvangen. ,,We waren met twee vrienden en hebben uitgebreid bijgepraat zonder de tijd in de gaten te houden. Dat was een vergissing en het spijt me oprecht’’, reageerde de bondspresident tegenover de krant.

Volgens de regels

De restauranteigenaar zegt volgens de regels te hebben gehandeld. ,,De president is een vaste klant. Hij had vis als avondeten. Zoals wettelijk verplicht sloten we om 23 uur af met een laatste ronde. De bondspresident zat daarna gewoon gezellig te kletsen met zijn vrouw. Ik was er aanvankelijk ook nog bij.’’

Restaurants die de coronamaatregelen overtreden in Oostenrijk, riskeren een boete van maximaal 30.000 euro. Of er sprake is van een overtreding moet blijken uit verder onderzoek. De agenten hebben de zaak gemeld aan de voor corona-incidenten bevoegde stadsadministratie. In theorie kan een restaurant gasten toestaan om te blijven zitten, ook na de coronasluitingstijd. Dit geldt dan als een besloten partij. Er mag dan niets meer geserveerd worden omdat de keuken en bar dicht zijn.

Mocht restauranteigenaar Aki Nuredini een boete krijgen dan neemt de bondspresident die voor zijn rekening, verklaarde hij zondagmiddag op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee