Familiebezoek in België wellicht eerder mogelijk

Print
Familiebezoek in België wellicht eerder mogelijk

De grensafsluiting tussen België en Nederland. Afbeelding: Peter Nicolai

De Vlaamse minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem is ervan overtuigd dat de grenzen nog voor 8 juni kunnen opengaan voor bezoek aan familie in de buurlanden. Dinsdagavond krijgt de Belgische regering daarover een advies van de experts die de exit uit de coronamaatregelen (GEES) voorbereiden.

België houdt de grenzen al een tijd dicht voor niet-essentiële verplaatsingen. Maar sinds de lockdown bij de zuiderburen iets is versoepeld met de uitbreiding van bezoek aan bijvoorbeeld grootouders, is ook de vraag gekomen om grensverkeer weer mogelijk te maken voor familiebezoek.

Lees ook: Pleidooi voor snel openen grenzen België

Advies

In een nieuwsuitzending op het Vlaamse VTM zei de minister zondagmiddag dat de grenscontroles niet voor 8 juni zullen worden opgeheven. Maar hij zei ook dat bezoek aan familie buiten de landsgrenzen, met ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ eerder zal kunnen. Dinsdag komt er een advies van de GEES en op basis daarvan, denkt de minister dat intrafamiliaal grensverkeer eerder dan 8 juni mogelijk zal zijn. ,,Als we dat kunnen doen, zullen we dat dinsdag of woensdag al aankondigen”, klinkt het.

Vakantieverkeer

Het vakantieverkeer is iets anders, benadrukt De Crem, op dat punt blijft het nog wat afwachten. Ook ondernemers in de grensstreek hoeven zich met dit lichtpuntje nog niet rijk te rekenen. Belgen en Limburgers mogen nog altijd niet de grens over om te winkelen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen