Diskwalificatie coureur uit Formule E vanwege valsspelerij

Daniel Abt.

Daniel Abt. © AFP

Een coureur uit de Formule E is gediskwalificeerd omdat hij vals heeft gespeeld in een virtuele racecompetitie.

Redactie

De Duitser Daniel Abt eindigde zaterdag als derde in de vijfde wedstrijd uit de Race at Home Challenge, die is opgezet om de raceloze periode gedurende de coronacrisis te overbruggen. Abt bleek echter niet zelf achter het stuur van de simulator te hebben gezeten, maar hij liet zich vertegenwoordigen door een professionele simracer.

10.000 euro

De organisatie van de Formule E, die ook de online-competitie tussen de coureurs uit de elektrische raceklasse organiseert, besloot de Duitser te diskwalificeren. Abt raakt ook alle punten kwijt die hij in de voorgaande vier races had verzameld. De coureur beloofde 10.000 euro over te maken naar een goed doel. ,,Het spijt me dat ik hulp van buitenaf heb ingeroepen, ik nam het niet zo serieus”, zei de 27-jarige Duitser.

De virtuele race op het stratencircuit van Berlijn werd gewonnen door de Brit Oliver Rowland. Stoffel Vandoorne eindigde als tweede. De Belg, voormalig Formule 1-coureur, vroeg zich gedurende de livestream al openlijk af of Abt wel zelf achter het stuur zat. Bij de interviews na afloop bleef het videoscherm van de Duitser op zwart staan. Het bedrog kwam al snel uit en een dag later werd de uitslag aangepast.

© EPA

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee