Van nul tot nu

Kaldeborn: ooit het meest moderne stadion van Nederland

Print
Kaldeborn: ooit het meest moderne stadion van Nederland

Sportpark Kaldeborn. Afbeelding: Martin van der Weerden

Heerlen / Hoensbroek -

Omstreeks 1960 had Heerlen prachtige plannen op sportgebied. De mijnsluitingen trokken een streep door de rekening.

Na de Tweede Wereldoorlog beleeft de steenkolenmijnbouw in Limburg zijn absolute hoogtepunt. De mijnwerkers voetballen ook. Werk je bij de Hendrik in Brunssum dan zit je bij Limburgia. De Maurits in Geleen heeft haar eigen voetbalclub en sportpark. Vanuit de Domaniale loop je zo het terrein op van Bleijerheide. In Kaalheide ontstaat het splinternieuwe Gemeentelijke Sportpark. De mijnhoofdstad Heerlen, met meer inwoners dan de omliggende gemeenten bijeen, steekt hier schril bij af. Dat het Heerlense Rapid ’54 op Kaalheide moet voetballen doet pijn. In 1955 wordt de aanleg van een ambitieus sportpark aangekondigd, met tien velden voor voetbal, volleybal, tennis en hockey. Er wordt ook gedacht aan een bobsleebaan en een sporthal. Voor het project, gelegen aan de Kerkraderweg op de Molenberg, is fl. 750.000 uitgetrokken.

Eredivisie

Maar wie moet er voetballen? Centrumclub VVH ’16 zoekt al jaren een onderkomen en verhuist al vast naar een van de nevenvelden. Maar de gemeente wil meer en probeert verschillende eredivisieclubs te verleiden om naar Heerlen te verhuizen. Voor de bouw van het stadion is breed gebruikgemaakt van adviezen van de KNVB, waardoor het een van de modernste van Nederland wordt. Op zaterdag 13 juli 1962 wordt het complex officieus geopend met een grote sportdag. Het plan om een wedstrijd tussen twee eredivisieclubs te organiseren, gaat niet door. Het publiek moet genoegen nemen met een Heerlense derby.

Herbezinning

Daarna staat het stadion veelvuldig leeg. Buiten VVH ’16, ondertussen met Voetbalvereniging Vrusschemig gefuseerd tot Heerlen Sport, voetbalt er bijna niemand. Zestig jaar later wordt er op Kaldeborn nog steeds gesport, maar niet op die schaal waarvoor het aangelegd is. Hoog tijd voor een herbezinning op dit sportcomplex met potentie.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen