Gestopte doelman Ruud Hermans vergeet ‘Manolevje’ nooit

Print
Gestopte doelman Ruud Hermans vergeet ‘Manolevje’ nooit

Hoogtepunt van zijn carrière: Ruud Hermans groet de EHC-fans na het bekerduel tegen PSV in Eindhoven. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Bocholtz / Heerlen / Hoensbroek -

p zijn 37ste vindt Ruud Hermans het mooi geweest. Als keeper van onder meer EHC en Sportclub ’25 maakte hij mooie dingen mee, met als absoluut hoogtepunt de bekerwedstrijd bij PSV in oktober 2012.

„Voor zo’n 25.000 supporters”, is het eerste wat de inmiddels ‘gepensioneerde’ Hermans te binnen schiet als hij denkt aan het memorabele duel in het Philips Stadion.

EHC/Heuts had in het toernooi om de KNVB-beker al afgerekend met SC Genemuiden (4-1) en De Zouaven (0-1). Bij de loting voor de derde ronde rolde PSV uit de kokers. In Eindhoven. Een mooier affiche was voor de Hoensbroekse amateurs nauwelijks denkbaar.

PSV trad bepaald niet aan met een B-elftal, maar desondanks had het een hele kluif aan EHC. Toen Ron Starmans kort voor tijd nog tegenscoorde (2-1) werd het zelfs nog even spannend, maar diep in blessuretijd passeerde Gianluca Maria Hermans nog. Met 3-1 bereikte PSV de achtste finales, maar de complimenten waren voor de Limburgse amateurs. Ook Hermans kon terugkijken op een prima pot. „Wijnaldum, Memphis, Locadia en Engelaar”, lepelt Hermans met gemak wat ‘kanonnen’ bij de tegenstander op. „En die ene verdediger”, moet de oud-keeper even in zijn geheugen graven. „Manolev”, schiet hem al snel te binnen. De PSV-verdediger werd in het tv-programma VI door René van der Gijp jarenlang Manolevje genoemd, en niet bepaald uit waardering. „Manolev probeerde nog een lobballetje over me heen te krijgen, maar dat mislukte. De mannen van VI riepen nog: ‘Zelfs dat kan hij niet’. Dat was wel grappig.”

Hermans begon zijn keeperscarrière bij de senioren op zijn 17de bij de toenmalige eersteklasser SVN uit Landgraaf. Toen na vijf seizoenen meerdere spelers vertrokken, waagde Hermans zelf ook de stap. „Ik verhuisde naar Groene Ster, dat toen in de hoofdklasse uitkwam.”

Groene Ster degradeerde vervolgens naar de eerste klasse, maar keerde met Hermans onder de lat razendsnel terug. Zijn trainer van toen, Hans van Tussenbroek, haalde hem later naar EHC, waar hij dus zijn mooiste herinnering opdeed.

De doelman sloot zijn carrière af met zeven seizoenen Sportclub ’25. In die periode klom de club van de vierde naar de tweede klasse. Hermans is nogal bescheiden over zijn rol in het succes van de club uit het dorp waar hij opgroeide. „We presteerden het met het hele team en het bestuur.” Hermans gaat in Bocholtz verder als keeperstrainer. Daar krijgt hij onder anderen te maken met de van Fortuna Sittard overgenomen Job van de Walle.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen