Corona

Uitverkoop voor 1 juli niet verboden

Print
Uitverkoop voor 1 juli niet verboden

Afbeelding: ANP

Het kabinet gaat uitverkoop de komende weken toch niet verbieden. Het ministerie van Economische Zaken heeft onderzocht op welke manieren het kabinet „massale kortingsacties” zou kunnen tegengaan, maar een verbod op uitverkoop tot 1 juli is op korte termijn lastig te regelen en onder winkeliers is er te weinig steun voor zo’n maatregel.

Dat zegt het ministerie na berichtgeving van RTL Z.

Beschermen

Uit een eerdere peiling onder winkeliers bleek nog dat een „ruime meerderheid” juist enthousiast was over de suggestie om de uitverkoop pas na 1 juli te laten beginnen. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer gaf vorige maand aan dat een goed idee te vinden om de kleine winkelier te beschermen in de zware coronatijden.

Na gesprekken met ondernemers en brancheorganisatie INRetail blijkt echter dat de meerderheid van de winkeliers het voordeel juist niet inziet van het tijdelijk uitbannen van grote verkoopacties. De sector lijkt sterk verdeeld over de kwestie. Sommige ondernemers hebben in tijden van corona juist snel omzet nodig om bijvoorbeeld vaste lasten of een nieuwe collectie te kunnen betalen. Een opruimingsactie kan soelaas bieden.

Etalage

Als veel winkeliers besluiten uitverkoopborden in de etalage te hangen, betekent dit vaak dat concurrenten noodgedwongen meedoen. Dat kan ondernemers in de problemen brengen, omdat de lage prijzen tot kleinere marges leiden.

Omdat het op korte termijn onmogelijk is om uitverkoop ook voor webshops te verbieden, zou er bovendien oneerlijke concurrentie ontstaan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen