Raad van State: coronaregels schuren soms met grondwet

Print
Raad van State: coronaregels schuren soms met grondwet

Afbeelding: ANP

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State.

De raad begrijpt wel dat de nood aan de man was, maar adviseert de Tweede Kamer dat een aantal van deze voorschriften en verboden niet te lang van kracht kan blijven.

Om de opmars van het coronavirus te stoppen, vroeg het kabinet aan de veiligheidsregio’s bijvoorbeeld om „samenkomsten” te verbieden. De politie maakte meermaals een eind aan stiekeme feestjes en deelde boetes uit. Maar als het een besloten bijeenkomst is en de aanwezigen de openbare orde niet verstoren, laat de wet volgens de Raad van State eigenlijk geen ruimte voor een verbod. Als dat toch nodig is om de volksgezondheid te beschermen, dan moet er een wet komen die dat regelt.

Religieuze bijeenkomsten

De overheid heeft ook weinig middelen om kerkdiensten en andere religieuze bijeenkomsten aan banden te leggen, stelt de raad. Je zou nog kunnen betogen dat de vrijheid van godsdienst nog redelijk behouden blijft doordat gelovigen bijvoorbeeld wel in kleine groepen of via een videoverbinding bijeen kunnen blijven komen, schrijft de Raad van State. Maar die uitleg kan „slechts in een acute situatie, voor een korte periode, soelaas bieden”.

De Tweede Kamer had om het advies van de Raad van State gevraagd. Het kabinet heeft al aangekondigd dat het werkt aan een wettelijke basis voor de coronavoorschriften. De raad buigt zich daar waarschijnlijk volgende week over.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →