Blokhuis ziet niks in plan voor zelfregulering lachgashandelaren

Print
Blokhuis ziet niks in plan voor zelfregulering lachgashandelaren

Afbeelding: ANP

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) voelt er niets voor om leveranciers van lachgas de verkoop ervan aan consumenten zelf te laten reguleren.

De bewindsman houdt vast aan het verbod op het roesmiddel dat hij eerder al aankondigde. Een aantal ondernemers, verenigd in de Branchevereniging van Verantwoordelijke Lachgas Leveranciers (BVLL), kwam vorige week met een voorstel naar buiten. Ze stelden daarin onder meer een minimumleeftijd van 18 jaar voor, voorlichting en preventie en regels voor de inkoop bij bonafide handelaren. Volgens de BVLL zal een verbod ertoe leiden dat de handel in het illegale circuit terechtkomt.

Lees ook: Lachgasleveranciers willen gedragscode in plaats van verbod én gesprek met Blokhuis

Maar Blokhuis laat weten door te gaan „op de ingeslagen weg van het lachgasverbod”, en verwijst daarbij naar een advies van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs over de schadelijkheid van lachgas als roesmiddel.

Populair roesmiddel

De uitwerking van het verbod wordt gedaan „in goed overleg met de producenten en handelaren voor de eigenlijke toepassing van lachgas”, zegt Blokhuis. Lachgas wordt bijvoorbeeld in de industrie gebruikt. „Helder is dat we niet gaan voor zelfregulering en ook de handelaren in recreatief gebruik niet betrekken bij de uitwerking.”

Lachgas is als roesmiddel populair omdat het gemakkelijk legaal verkrijgbaar is en omdat het door gebruikers als een relatief onschuldig middel wordt gezien. Deskundigen waarschuwen dat veelgebruikers ernstige gezondheidsklachten kunnen krijgen en dat het risico op verslaving niet kan worden uitgesloten. De afgelopen jaren deden zich tientallen verkeersongevallen en -incidenten voor waarbij lachgas in het spel was.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen