‘Ook al kan het misschien niet doorgaan, carnaval is er altijd’

Print
‘Ook al kan het misschien niet doorgaan, carnaval is er altijd’

V.l.n.r.: Patrick Starmans (president), Tim Glens (secretaris), en Lambert Werry (voorzitter) bij het verenigingslokaal Heidsjer Tref. Afbeelding: Peter Trompetter

Kerkrade / Eygelshoven -

Net als iedere andere carnavalsvereniging tast ook Vasteloavends Verain Kirchroa West (VVKW) in het duister over de vorm van het komend carnavalsseizoen. Een nieuwe prins is waarschijnlijk al binnen, maar er wordt ook rekening gehouden met een seizoen zonder carnaval.

De laatste skypevergadering met het dagelijks bestuur van de VVKW heeft vorige week plaatsgevonden. Daarin stond corona uiteraard als punt op de agenda, en dat zal volgens president van de Raad van Elf Patrick Starmans zeker niet de laatste keer zijn. „We zijn begonnen met de voorbereidingen, op de manier zoals we het andere jaren ook doen. We kunnen wel blijven wachten met actie te ondernemen totdat we uitsluitsel hebben, maar dan zijn we misschien te laat als blijkt dat carnaval door kan gaan.”

Duidelijke afspraken

Ondanks dat de voorbereidingen worden getroffen en een potentiële prins zich voor het nieuwe seizoen heeft gemeld, houdt de VVKW ook rekening met het scenario dat carnaval niet door kan gaan. Starmans: „Hier moeten we vooraf duidelijke afspraken over maken. Bijvoorbeeld met artiesten, zodat we optredens kosteloos kunnen verplaatsen of misschien zelfs annuleren. En daarnaast is het goed om de opties te overwegen hoe we vasteloavend op een andere manier door kunnen laten gaan, wellicht digitaal.”

Moeilijkheden

Tussen doorgang van het carnavalsseizoen en afgelasting ervan, zou een scenario kunnen zitten waarbij het feest door kan gaan, maar met een beperkt aantal personen per ruimte. „Ja, en dat scenario brengt voor ons moeilijkheden met zich mee”, vertelt Starmans. „Stel dat we tijdens de prinsenproclamatie met honderd personen bij elkaar mogen komen; onze vereniging telt om en nabij al honderd leden, dus dan kun je feitelijk geen entreebewijzen meer verkopen. Hoe betalen we dan voor het programma?” Genoeg stof om over na te denken voor het bestuur van de VVKW, waar ze komende tijd nog veel mee bezig zullen zijn.

Of de nieuwe prins ook aantreedt als carnaval wordt afgelast, is volgens Starmans nog niet besloten. Waar de vereniging wel zeker van is, is dat een complete carnaval of een totaal afgelaste carnaval het makkelijkst zou zijn. Tim Glenz, secretaris van de VVKW vult aan: „ Ook al kan het misschien niet doorgaan, carnaval is er altijd. Net zoals Pasen er dit jaar ook sowieso was. Enkel de manier waarop we het vieren verandert, omdat we wellicht niet met z’n allen verkleed over straat kunnen lopen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →