Oetgesjtreke

‘Lopen naar Geleen is nogal een flink stuk en er moet ook nog gewerkt worden’

Print
‘Lopen naar Geleen is nogal een flink stuk en er moet ook nog gewerkt worden’

Afbeelding: De Limburger

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

COLUMN - Welkom burgemeester, zeg ik maar even langs deze weg. Want hij is inmiddels neergestreken op zijn werkplek voor de komende jaren. Altijd fijn wanneer hij woont in de gemeente zelf. Hij had begin mei zijn komst al aangekondigd zonder al te veel te verklappen en dus begon het rondkijken naar hints, speuren op Funda en het nieuwsgierigen naar de gangen van onze eerste burger over waar de burgemeesterswoning uiteindelijk zou staan.

Natuurlijk deed het de speculaties alweer toenemen bij de aankondiging: het zou wel weer Sittard worden, verzuchtten ze in Geleen. Logisch dat het Sittard wordt, Kollenberg, ’t Park of zo, dachten die van Sittard hardop. In de oude gemeente Born vroegen ze zich bescheiden af of de burgemeester al op de hoogte zou zijn van het bestaan van het plattelandsgedeelte van zijn nieuwe gemeente. Daar maakte men zich niet veel illusies. Niemand wist het en de opluchting was dan ook groot dat vorige week eindelijk het beslissende woord viel. Het werd Stadbroek.

Dat had ik persoonlijk niet verwacht. Ik vond de keuze nogal opmerkelijk en ik moet eerlijk bekennen dat ik in eerste instantie een lichte glimlach moest onderdrukken, maar dat heeft vooral te maken met de herinneringen uit mijn werk- en voetbalverleden, waardoor ik de wijk niet direct associeerde met bestuurlijk leiderschap. Maar de tijden zijn veranderd. Niet alleen is de wijk duchtig gerenoveerd en heet het er naar ik begrijp nu Molenbeek (al roept dat dan weer associaties op met Brussel), het ligt ook nog eens centraal tussen het centrum van Sittard, het winkelaanbod van Tudderen, het dorpse van Broeksittard en de natuur van de Schwienswei. Prima keuze dus van onze burgervader.

En hij pakt het direct voortvarend aan, want met regelmaat zie ik prachtige fotoreportages van de wandelverkenningstochten door de omgeving langskomen. En nou niet zeuren over het feit dat die tochten vooral in Sittard en Munstergeleen zijn. Lopen naar Geleen is nogal een flink stuk en er moet ook nog gewerkt worden. Ik ben ervan overtuigd dat we binnenkort, nog wel meer mooie plaatjes gaan zien van fietstochtjes naar het gemeentehuis en de lunchwandelingen in Geleen. Zijn de terrassen eenmaal open dan volgen tochten door het land van Swentibold, via Limbricht, Guttecoven en Einighausen, via Graetheide richting de Maas en dan via het middengebied tussen Obbicht en Grevenbicht, via Schipperskerk naar Holtum, hoewel daar het nogal hard schijnt te waaien. Door Buchten naar Born en op heives aan. Er zijn nog genoeg plekjes de moeite waard, maar dat wisten wij al.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee