MPCC slaat terug: ‘Argumenten Dumoulin onredelijk’

Print
MPCC slaat terug: ‘Argumenten Dumoulin onredelijk’

Tom Dumoulin. Afbeelding: EPA

Maastricht / Itteren -

Tom Dumoulin maakte deze week bekend dat hij uit het MPCC, het verbond van ploegen voor een geloofwaardige wielersport, is gestapt. De voorzitter van MPCC, Roger Legeay, is verrast door het besluit van de renner en noemt zijn argumenten ‘niet redelijk’.

,,De beweging zegt er voor de gezondheid van de renners te zijn, maar het rijden van Parijs-Nice, op dat moment gezondheidsrisico nummer 1, vonden ze prima. Vervolgens kwamen ze wel met het verhaal dat het gebruik van ketonen (een vloeibare energiebron, red.) heel gevaarlijk is. Onze ploeg gebruikt ketonen, dus dan is het ook een beetje hypocriet van mij om lid te blijven, maar ik vond het ook een hypocriete opstelling van de MPCC”, stelde Dumoulin.

Lees ook: Dumoulin zegt lidmaatschap club voor ‘schone wielersport’ op

Legeay kan zich niet vinden in de argumentatie. ,,Ik respecteer de keuzes van elk persoon, maar in het geval van Tom Dumoulin zijn de argumenten simpelweg niet erg goed”, vertelt de Fransman tegen CyclingNews. ,,We hebben één statement gemaakt over de pandemie, ná Parijs-Nice. We zeiden dat de renners de regels van de overheden moeten respecteren. Dat is onze stelling nog steeds. Op het moment van fietsen was er geen lockdown in Frankrijk en had de regering het niet verboden. De organisatie kon dus de race door laten gaan.”

Lees ook: Rapport internationale wielerunie: vraagtekens bij ketonen wegens misselijkheid en darmproblemen

Ketonen

De Fransman gaat ook in op het argument van Dumoulin dat de MPCC ketonen gevaarlijk zou noemen. ,,Dat deden we niet. Dat stond in een Belgisch wetenschappelijk tijdschrift, waarin gesteld werd dat ketonen de prestaties met 15 procent zouden verbeteren. Ketonen waren niet verboden door de MPCC, tot die publicatie verscheen. We hebben toen aan het wereldantidopingagentschap gevraagd of ketonen inderdaad prestaties zouden verbeteren. Dat was nog onzeker, maar wat is dan het doel? De mogelijke prestatieverbetering en de risico’s zijn negatief. Daarom zeggen veel MPCC-doktoren ook: ‘wij gaan dat niet gebruiken.’ Er zijn te veel onzekerheden, daarom staan we het niet toe.”

Lees ook: Bevinden ketonen zich in grijs gebied of valt het allemaal wel mee?

Legeay benadrukt ook dat Dumoulin niet over ketonen sprak in zijn brief waarin hij in maart zijn lidmaatschap opzegde. ,,Waarom zou je je wel aan de MPCC maatregelen houden bij Sunweb, maar daarmee stoppen als je naar Jumbo-Visma gaat”, vraagt Legeay zich af. ,,Wat ik jammer vind is dat onze sport nog aan geloofwaardigheid moet winnen. De grote leiders zijn daar verantwoordelijk voor en niet alleen door de grote races te winnen. De beste manier is om onze filosofie aan te hangen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen