INTEGRITEIT

Rekenkamer geeft provinciebestuur harde tik over klussen oud-politici

Print
Rekenkamer geeft provinciebestuur harde tik over klussen oud-politici

Het Gouvernement in Maastricht. Afbeelding: ANP

/ Maastricht -

Het provinciebestuur is zich te weinig bewust van de schijn van belangenverstrengeling die kan ontstaan door oud-politici betaalde klussen te geven. De Zuidelijke Rekenkamer rekent dit nadrukkelijk gouverneur Theo Bovens aan.

Kritiek vanuit de samenleving wordt niet serieus genoeg genomen door Gedeputeerde Staten, zo luidt het stevige oordeel van de rekenkamer. Die heeft op verzoek van Provinciale Staten onderzoek gedaan naar de inhuur van voormalig politici. Uit publicaties van De Limburger en NRC bleek vorig jaar dat in Limburg hieraan meer geld wordt uitgegeven dan in alle andere provincies samen.

Defensief

Op de maatschappelijke ophef die hier vervolgens over ontstond, werd door het college verdedigend gereageerd, signaleert de rekenkamer. Het provinciebestuur wijst vooral naar alle protocollen en procedures op papier en noemt zichzelf ‘koploper’ op integriteitsgebied. Maar bestuurders kijken onvoldoende in de spiegel, vindt de rekenkamer. ‘Van zelfreflectie of ontvankelijkheid voor signalen vanuit de samenleving wordt onvoldoende blijk gegeven. Dit kan het vertrouwen van de burgers schaden.’

Het kritische beeld dat na integriteitsschandalen uit het verleden nog altijd kleeft aan Limburg, zal door deze houding van het provinciebestuur niet veranderen, waarschuwen de onderzoekers.

Theo Bovens

Gouverneur Theo Bovens wordt in het rapport extra op de vingers getikt. Het bewaken van de bestuurlijke integriteit is zijn wettelijke taak. ‘Na onrust en mediaberichten heeft hij deze leidende rol in beperkte mate vervuld.’

Het provinciebestuur is het niet eens met het geschetste beeld. ‘In onze discussies over integriteit speelt ‘‘hoe de buitenwereld hiernaar kijkt of hierover oordeelt” als vanzelfsprekend een rol’, staat in een verklaring.

Niet kritisch

Uit het rapport blijkt verder dat in de vier onderzochte jaren ongeveer de helft van de ingehuurde oud-politici niet via een selectieprocedure gekozen werd, maar een-op-een benaderd werd door gedeputeerden of het college. Lang niet altijd is goed geëvalueerd of opdrachten naar behoren zijn uitgevoerd. Ook constateert de rekenkamer dat sommige ambtenaren niet kritisch durven te zijn op keuzes van bestuurders. De inzet van oud-politici voldeed over het algemeen aan de gestelde regels. Hun vergoeding was marktconform, constateert de rekenkamer.

Lees meer: Rekenkamer heeft ook kritiek op gouverneur Bovens

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen