Nietig verklaard seizoen telt in Keuken Kampioen Divisie tóch mee voor ranglijst tv-gelden

Print
Nietig verklaard seizoen telt in Keuken Kampioen Divisie tóch mee voor ranglijst tv-gelden

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Kerkrade / Eygelshoven -

Het door de KNVB nietig verklaarde voetbalseizoen 2019-2020 telt in de Keuken Kampioen Divisie tóch mee voor de ranglijst voor de tv-gelden.

Dat hebben de clubs op het tweede plan na een gezamenlijke stemming besloten. Het lijkt een aardige voorzet richting de eredivisie, waarbinnen het onderwerp waarschijnlijk volgende week wordt besproken.

In totaal zit in de tv-pot van FOX Sports tachtig miljoen euro voor de eredivisie en zeven miljoen euro voor de eerste divisie. Deze gelden worden op basis van een ranglijst op basis van de eindstanden in de laatste tien seizoenen verdeeld. Het jongste seizoen telt daarbij altijd relatief het zwaarst. In de eerste divisie hadden de clubs, verenigd in de Coöperatie Eerste Divisie, voor hun stemming twee opties. Ze konden de keuze maken om het seizoen wel of niet te laten meetellen. Bij een gelijkspel (8-8, beloftenteams stemmen niet mee) zou de vorige maand afgesloten voetbaljaargang niet voor 100, maar voor 75 procent meetellen.

Roda

Na de stemming bleek inderdaad sprake van een remise. Ongunstig voor bijvoorbeeld FC Eindhoven, dat gunstige resultaten uit het verleden minder waard ziet worden en nu als dertiende eindigde. Volledig meetellen van het seizoen zou de club 90.000 euro kosten, zo is eerder becijferd. Ook Roda JC (slechts zeventiende in de bevroren eindstand) had het graag anders gezien, maar zal de uitkomst moeten dulden.

In de eredivisie staat bijvoorbeeld voor Willem II veel op het spel. De club gaat FC Twente voorbij in de ranglijst voor de tv-gelden, als seizoen 2019-2020 gewoon meetelt. Dat zou de Tilburgers 160.000 euro opleveren. PSV is het seizoen ook wat betreft de tv-gelden liever kwijt, omdat een vierde plek de achterstand op Ajax ineens flink vergroot.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen