Mijnstreek

‘Hoeveel water over de akkers van Simpelveld loopt, hoeveel Voerendaal ook wordt beregend. Het verdampt’

Print
‘Hoeveel water over de akkers van Simpelveld loopt, hoeveel Voerendaal ook wordt beregend. Het verdampt’

Afbeelding: De Limburger

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Heerlen / Hoensbroek -

COLUMN - Voor mensen die denken dat het water ons aan de lippen staat, die hebben het mooi mis! De waterstand is dramatisch laag en het moet nog zomer worden. Men spreekt van extreme droogte. Boeren mogen vanaf deze week geen water meer onttrekken aan het sloten en poelen. Dit keer niet omdat het waterschap bang is dat men nog eens een oude koe in de leeggepompte sloot vindt. Het is te doen om de waterstand. Het kalf is al verdronken, de put is al gedempt.

Kurkdroog is het. De zomer moet nog komen en het is nu dreigt al droogte. In Limburg schept bijkans de Rimburgse watermolen al zand in een droge Worm. Bij Maasbracht zijn stofwolken gezien. Een binnenvaartschipper ploegde met zijn schip door een droge Maas. Overdrijvingen natuurlijk. Terwijl de situatie toch dramatisch is. We stevenen af op één van de droogste perioden sinds 1976. Het jaar met het hoogste neerslagtekort en ergo de grootste droogte. Het schijnt dat in 1976 kinderen geboren zijn zonder vruchtwater. Het is een raadsel waarmee ze destijds gedoopt zijn. Zo droog.

Overdrijvingen zonder water. Het zit ‘m in de verdamping. Droogte wordt berekend door het aantal millimeter neerslag te verminderen met de verdamping. Het natuurlijk proces door planten en bomen die via het gebladerte het vocht uit de bodem weer afgeven aan de lucht. Het weinige regenwater verdampt. Lage grondwaterspiegel. In het Landgraafse Eijkhagenbos vallen de door droogte beschadigde bomen letterlijk om. Wethouder Smeets wilde dat het stopte en stelt de raad voor te ‘kappen’. Maar of de bomen op dat bevel reageren? Deskundigen pleiten voor fundamentele hervormingen van het watersysteem in Nederland. Het beschikbare water beter verdelen en de systemen klimaatbestendig maken. Met andere woorden verdamping tegen te gaan. Alles verdampt voor onze ogen.

Eenzelfde geldt voor samenwerkingsverbanden tussen gemeenten. Hoeveel water over de akkers van Simpelveld loopt, hoeveel Voerendaal ook wordt beregend. Het verdampt. Of we nu rechtstreeks een waterleiding aansluiten op een Shared Service Centre of de Heerlense Caumerbeek verlengen tot in Landgraaf. Het water lijkt te verdampen. En als het verdampt, zijn we het kwijt. Ik zou willen pleiten voor fundamentele hervormingen, om het water beter te verdelen en onze systemen bestendig maken voor het aanstaande financieel klimaat. Je moet er toch niet aan denken, dat als het water ons echt aan de lippen staat, we het dan alleen nog maar naar zee kunnen brengen. Dat zou eeuwig zonde zijn.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen