BOA Bond: alleen noodknop en bodycam onacceptabel

Print
BOA Bond: alleen noodknop en bodycam onacceptabel

In onder meer Haarlem was er dinsdag een protest door de Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s). Afbeelding: Michel van Bergen

Onacceptabel. Zo noemt Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond het idee van justitieminister Ferd Grapperhaus om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) te beschermen met bodycams en een noodknop. Kuin dreigt de acties op te voeren als ‘het hierbij blijft’.

Na de mishandeling van boa’s in IJmuiden op Hemelvaartsdag hebben boa’s dinsdag in Amsterdam, Den Haag en andere steden actiegevoerd. Die mishandeling in IJmuiden was geen uitzondering, maar een treffend voorbeeld van de omstandigheden waarin boa’s hun werk moeten doen, vinden zij. Ze eisen beschermingsmiddelen als wapenstok en/of pepperspray.

Lees ook: Boa’s in Kerkrade betuigen steun aan protesterende collega’s

Grapperhaus zei maandagavond dat hij daar niets voor voelt. Het geweldsmonopolie ligt volgens hem bij de politie. ,,Alleen zij mogen geweld gebruiken”, aldus de minister. De minister wil de handhavers wel beter beschermen. ,,Ik trek mij hun zorg aan. Wij kijken naar een goede noodknop en bodycams. Die camera’s hebben vaak al een afschrikwekkend effect. Het lokale gezag moet er bovendien voor zorgen dat boa’s meteen politiebijstand krijgen als zij bescherming nodig hebben.”

‘Geen oplossing’

Kuin reageerde dinsdag op de Dam in Amsterdam. De noodknop en de bodycams waarmee de minister de boa’s beter wil beschermen lossen volgens hem niets op. ,,De politie is dan niet na tien minuten bij je maar na vier minuten. Maar geweld blijft. Mensen die nu klappen uitdelen, zullen dat blijven doen.”

Lees ook: Maat vol bij boa’s: ‘We gaan niet wachten op de eerste dode’

Donderdagmiddag werd een boa met gezichtsletsel naar het ziekenhuis gebracht nadat hij was mishandeld in IJmuiden. Andere boa’s werden geslagen en bespuugd. De politie hield ter plekke twee personen aan. Maandag werd de 17-jarige jongen die was aangehouden op verdenking van mishandeling van handhavers, weer vrijgelaten. De rechter-commissaris heeft zijn voorarrest onder voorwaarden geschorst. Hij blijft verdachte in deze zaak.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen