Lanaken vraagt premier toestaan Nederlands familiebezoek

Print
Lanaken vraagt premier toestaan Nederlands familiebezoek

Deze hekken op de Bosscherweg zijn inmiddels verdwenen. Afbeelding: ANP

De gemeenteraad van het Belgische Lanaken vraagt premier Sophie Wilmès en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem familiebezoek uit het buitenland en omgekeerd toe te staan. Lanaken ligt pal naast Maastricht in Belgisch-Limburg.

Grensoverschrijdend familiebezoek zou kunnen als het als een essentiële verplaatsing zou worden beschouwd. Volgens de coronaregels zijn niet-essentiële verplaatsingen in België sinds half maart verboden.

Lees ook: Pleidooi voor snel openen grenzen België

„De hogere overheden moeten begrijpen dat inwoners van grensgemeenten vaak familieleden hebben die over de grens wonen. Zij moeten elkaar ondanks de steeds versoepelende maatregelen blijven missen”, zegt de liberale wethouder Astrid Puts. „Al meer dan tien weken kunnen zij elkaar niet zien. Zelfs even zwaaien naar elkaar is niet mogelijk. Dit is een inbreuk tegen de elementaire menselijkheid.”

Lees ook: Meer dan 14.000 handtekeningen voor een open grens België

Sinds kort mag een huishouden in België maximaal vier personen thuis ontvangen, als maar 1,5 meter afstand wordt gehouden. Dat zou voor het buitenlandse familiebezoek ook moeten gelden, vindt Lanaken. De regering vergadert dinsdagavond met de deskundigengroep die haar adviseert over de versoepeling van beperkende maatregelen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen