Brunssum heeft hoogste percentage zittenblijvers

Print
Brunssum heeft hoogste percentage zittenblijvers

Middelbare school. Afbeelding: ANP XTRA

Brunssum -

De gemeente Brunssum heeft percentueel gezien de meeste zittenblijvers op de middelbare school in Nederland. Maar liefst 18,2 procent van de scholieren zat op 1 oktober 2019 in hetzelfde leerjaar als in 2018. Dat blijkt uit cijfers van datajournalistiek bureau Local Focus.

Met dat percentage is de Zuid-Limburgse gemeente met afstand koploper. De nummer twee op de landelijke lijst, Vlieland, scoorde 14,8%. In de top acht staan drie Limburgse gemeenten. Naast Brunssum telden ook Echt-Susteren (13,8%) en Roermond (10.9%) in het schooljaar 2018/19 relatief veel leerlingen die een jaartje over moesten doen.

Lees ook: Deel middelbare scholen schaft zittenblijven af: hoe zit dat in Limburg?

Nederland en Limburg

Vorig jaar bleven in totaal ruim zestigduizend leerlingen zitten, zo’n zes procent van alle middelbare scholieren in Nederland. In de provincie Limburg werden 3711 leerlingen door Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) betiteld als ‘zittenblijver’. Dat komt neer op 7,3%. De provincie waar relatief gezien de meeste leerlingen een schooljaar moesten overdoen, is Flevoland (7,9%).

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen