Ruimteschip Elon Musk woensdagavond te zien vanuit Nederland

Print
Ruimteschip Elon Musk woensdagavond te zien vanuit Nederland

Een illustratie van de Crew Dragon tijdens een ontsnappingsoefening. Als er vanavond iets misgaat met de lancering dan kan de capsule zich als een schietstoel van de raket scheiden. Afbeelding: AP

Bij helder weer moet woensdagavond de Crew Dragon met daarin twee Amerikaanse astronauten als een klein stipje aan de zuidelijke hemel te zien zijn.

Rond 22.56 uur - 22 minuten na de lancering vanaf Cape Canaveral in Florida, passeert de Crew Dragon Europa. Het ruimteschip heeft de hoofdraket Falcon 9 dan al afgestoten. Het is dan donker genoeg - de zon gaat om 21.44 uur onder - om een klein stipje te ontwaren dat heel snel naar het oosten beweegt. Waarschijnlijk oogt de Crew Dragon als een heldere ster die door de hemel schiet. Na een paar minuten is het ruimteschip Europa gepasseerd op weg naar het International Space Station (ISS).

Er is geen telescoop nodig om de Crew Dragon te kunnen zien. Met het blote oog moet het prima lukken. Het ruimteschip komt uit het westen en is zichtbaar in het zuidelijke deel van de hemel.

De vlucht van de Crew Dragon is de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht in negen jaar. In 2011 vloog NASA voor het laatst met de Space Shuttle. Hierna was het aan commerciële bedrijven om het voortouw te nemen. Boeing en SpaceX werkten beide aan een ruimteschip. Het bedrijf van Elon Musk won die wedstrijd en gaat met de eer strijken.

Ruimteschip Elon Musk woensdagavond te zien vanuit Nederland