Aanhoudingen in België in zaak Britse dodentruck

Print
Aanhoudingen in België in zaak Britse dodentruck

Afbeelding: AFP

De Belgische politie heeft verdachten opgepakt in de zaak van de 39 Vietnamese migranten die vorig jaar omkwamen in een koelwagen in het Engelse graafschap Essex. Het gaat onder meer om chauffeurs die de migranten vanuit Brussel naar Noord-Frankrijk brachten, waar ze in vrachtwagens konden worden geplaatst.

De mensensmokkelaars zouden gebruik hebben gemaakt van zogenoemde safehouses in de Brusselse gemeente Anderlecht. Enkele Brusselaars van Vietnamese oorsprong die hier volgens de autoriteiten bij betrokken waren, zijn hiervoor opgepakt. Een aantal verdachten is inmiddels vastgezet door de onderzoeksrechter in Brugge.

Lees ook: Minderjarig slachtoffer in Britse koeltruck liep weg uit asielopvang in Cadier en Keer

De slachtoffers werden op 23 oktober aangetroffen in een koelwagen in Grays, een gemeente in Essex. De container was een dag eerder uit de Belgische havenstad Zeebrugge vertrokken.

Doodslag

In een Britse rechtszaak zijn in april vijf verdachten voor de rechter verschenen. De 25-jarige Noord-Ierse vrachtwagenchauffeur heeft op het proces in Londen verklaard schuldig te zijn aan doodslag. In Ierland is de vermoedelijke organisator van de mensensmokkel opgepakt.

Lees ook: Stervende Vietnamese stuurde ouders laatste berichtjes vanuit koelcontainer: ‘Sorry mam!’