Thuisschoolmaatje helpt bij onderwijs op afstand

Print
Thuisschoolmaatje helpt bij onderwijs op afstand

Veel leerlingen kunnen maar moeilijk omgaan met de vrijheid van thuiszitten. Afbeelding: Thuisschoolmaatjes

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten -

Voor leerlingen die moeite hebben met onderwijs op afstand wordt vanaf deze maand in heel Limburg het project Thuisschoolmaatje uitgerold. Scholieren worden gekoppeld aan vrijwilligers die hen gaan begeleiden.

Het project is een landelijk initiatief van de VO-raad, een vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. “Ongeveer een vijfde van alle middelbare scholieren heeft moeite met thuisonderwijs”, weet regio-coördinator Randy Roso-Ruoff. “De structuur van de school is weggevallen, ouders kunnen hen niet helpen omdat ze overdag werken, broertjes en zusjes rennen rond en leiden af. Maar ook omdat ze niet met vrijheid kunnen omgaan.”

Veel scholieren dreigen hierdoor een forse leerachterstand op te lopen. Inzet van Thuisschoolmaatjes moet dat voorkomen. Vrijwilligers worden één-op-één gekoppeld aan een leerling. “Het gaat om maatwerk. Voor een jongen uit een vluchtelingengezin die moeite heeft met lezen en schrijven, zoeken we iemand die zijn moedertaal spreekt.”

Alle vrijwilligers worden gescreend, zijn in het bezit van een geldige VOG-verklaring en krijgen een training voordat ze aan de slag gaan. Een onderwijsachtergrond is geen vereiste. “In principe komt elke 18-plusser in aanmerking.”

In de praktijk is er drie keer per week contact. Het (video)belgesprek duurt een half uur. Doel is de leerlingen de extra aandacht te geven die ze op school vaak al kregen maar nu missen. “Een duwtje om op gang te komen kan al genoeg zijn. Maar er zijn er ook die echt een stok achter de deur nodig hebben. Liever computerspelletjes doen dan huiswerk maken.”

Doordat middelbare scholen nog dicht zijn, komt het project stroef op gang. “We hebben op dit moment meer maatjes dan leerlingen.” Roso-Ruoff heeft alle scholen in de provincie aangeschreven.

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via: regio70@thuisschoolmaatje.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen