Tramschutter Gökmen Tanis ook schuldig aan verkrachting van vrouw

Print
Tramschutter Gökmen Tanis ook schuldig aan verkrachting van vrouw

Tramschutter Gökmen Tanis in de rechtbank in Utrecht tijdens het proces rond de tramaanslag. Afbeelding: AD/Nicole van den Hout

De Utrechtse tramschutter Gökmen Tanis is schuldig bevonden aan het verkrachten van een Utrechtse vrouw. Omdat Tanis al een levenslange celstraf uitzit, heeft hij geen extra straf gekregen.

Dat heeft de rechtbank in Utrecht vanochtend bepaald. De zaak draait om de verkrachting van de Utrechtse Angelique, in juli 2017. Tot in 2017 gingen ze jarenlang met elkaar om. Van een liefdesrelatie wilde Angelique niet spreken. Wel van seks en gezamenlijk cokegebruik.

Lees ook: Als Tanis schiet is het ‘red alert’: reconstructie van de meest angstige dag van 2019

Tijdens de zitting, twee weken geleden, hield zij een emotionele slachtofferverklaring waarin ze vertelde hoezeer zij nog lijdt onder de gebeurtenissen uit de zomer van 2017. Op 11 juli van dat jaar staat Tanis opeens voor de deur van haar flatje in Kanaleneiland. Hij is dronken, zit aan de whiskey. In eerste instantie is de sfeer nog gemoedelijk, maar later slaat het volledig om. ,,Hij was even naar buiten geweest, waar hij de buurjongen wilde beroven”, zo verklaarde Angelique later bij de politie. ,,Hij gaf hem ook een kopstoot.” Na twintig minuten is Tanis weer terug. ,,Hij was toen heel anders. Hij had ook drugs gebruikt.”

Lees ook: ‘Mam, ik word beschoten!’ Chanel (16) heeft haar jeugd verloren bij tramaanslag

Flatje

In haar flatje wordt Angelique door Tanis verkracht. Hij dwingt haar tot allerlei seksuele handelingen, plast zelfs over haar heen. Ook slaat hij haar in het gezicht. Bovendien wordt ze door hem gebeten.

Tanis vertelde later bij de politie dat er helemaal geen sprake was van een verkrachting, maar dat hij Angelique zou hebben geslagen ‘op haar eigen verzoek’. De officier van justitie gelooft helemaal niets van deze lezing. Volgens hem is er ‘geen enkele omstandigheid die strafbaarheid uitsluit’. ,,Hij heeft alleen oog gehad voor het bevredigen van de eigen lustgevoelens. Het is niet aannemelijk dat het op verzoek was van het slachtoffer.”

Bewezen

De rechtbank volgt met de uitspraak de eis van Justitie. Volgens de rechter is verkrachting ‘wettelijk en overtuigend’ bewezen. ,,De verklaring van het slachtoffer was openhartig, specifiek en geloofwaardig. Bovendien werd haar verklaring ondersteund door getuigen bij wie ze haar hart heeft gelucht.”

Op het lichaam van Angelique zaten na de verkrachting bijtverwondingen. ,,Volgens forensisch experts zijn deze beten waarschijnlijk afkomstig van een volwassen man.”

Geen straf

Volgens de rechter zou Tanis voor deze verkrachting normaal gesproken ‘een forse gevangenisstraf’ krijgen. ,,Maar omdat hij al is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, is een extra straf niet mogelijk. Hij is dus wel schuldig, maar krijgt geen straf.”

Angelique vroeg ook om een schadevergoeding, in totaal een kleine 30.000 euro. De rechtbank wijst haar ruim 9600 euro toe. Omdat Tanis dit bedrag niet zelf zal kunnen betalen, zal de staat dit bedrag voorschieten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen