De Jonge: Wellicht eerder dan 15 juli meer bezoek in verpleeghuis

Print
De Jonge: Wellicht eerder dan 15 juli meer bezoek in verpleeghuis

Minister De Jonge (Volksgezondheid) tijdens een bezoek aan een verpleeghuis met verruimde bezoekregeling. Afbeelding: ANP

Minister De Jonge (Volksgezondheid) ‘sluit zeker niet uit’ dat bewoners van verpleeghuizen eerder dan half juli meerdere bezoekers mogen ontvangen. Dat zei de bewindsman woensdagavond tijdens een persmoment. ,,Maar iedereen vindt het heel spannend.”

Tot nu toe is de routekaart van het kabinet zo ingericht dat in specifieke verpleeghuizen, geselecteerd door de GGD’s, één vaste bezoeker per bewoner mag komen; mits een afdeling coronavrij is. Half juni gaat die stelregel gelden voor alle verpleeghuizen in het land. Pas 15 juli wordt het dan mogelijk voor de kwetsbare bewoners om meerdere bezoekers te ontvangen.

Versoepeld

Verpleeghuizen geven aan dat de strenge bezoekregels sneller worden versoepeld. Nóg twee maanden maar één bezoeker per bewoner toelaten, is volgens verpleeghuiskoepel Actiz een ‘te zwaar offer’. Ook proeflocaties willen sneller meer bezoek toestaan dan nu het geval is.

De Jonge zei daar woensdagavond over: ,,Ik begrijp de vraag heel goed vanuit de verpleeghuizen. Want de bezoekersregeling voelt heel hard. Maar we moeten het wel samen en ook voorzichtig doen. Dus we nemen stap voor stap. Maar ik ga graag met de sector het gesprek aan om te kijken wat er eerder mogelijk is.”

‘Offer te zwaar‘

Actiz vindt dat zorgorganisaties hun eigen tempo kunnen bepalen, aldus bestuurder Mireille de Wee. ,,Het offer van bewoners om hun familie nog eens maandenlang niet te zien, in hun laatste levensfase, is te zwaar.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen