Van nul tot nu

Gulpen lijdt in 1907 onder mazelenepidemie

Print
Gulpen lijdt in 1907 onder mazelenepidemie

Inenten tegen mazelen werd pas in 1976 algemeen ingevoerd. Afbeelding: archief ANP

Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem / Eyserheide / Piepert / Eys / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen / Diependal -

De coronapandemie maakt ons allemaal erg bezorgd. Ook in vroeger tijden kwamen er zeer besmettelijke en dodelijke ziekten voor. De Nieuwe Koerier/Maas- en Roerbode van 30 november 1907 maakt dat heel duidelijk. Veel zieken, zodat de school bijna leeg is, en een groot aantal sterfgevallen is als gevolg van de mazelen.

Inenten tegen mazelen werd in 1976 algemeen ingevoerd, en sindsdien wordt mazelen alleen nog ervaren als een hinderlijke besmettelijke ziekte die niet dodelijk kan zijn. Mazelen komen het meest voor bij kinderen in de leeftijd van 1 tot 6 jaar en bij jonge volwassenen. Mazelen begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekjes. Het mazelenvirus kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, of zelfs longontsteking, stuipen of hersenontsteking. Besmetting tijdens de zwangerschap kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Najaar 1907

Het Bevolkingsregister van Gulpen laat zien dat tussen 1905 en 1908 tussen 40 tot 50 personen per jaar overlijden. Maar in 1907 zijn er dat 71, dus extra veel personen. In het najaar van 1907, vanaf oktober sterven er in totaal 33 personen, waarvan er 25 jonger dan 25 jaar. Vooral oktober en november springen eruit. Het Bevolkingsregister vermeldt geen doodsoorzaak maar gebaseerd op het krantenartikel zal dat dus wel de mazelen geweest zijn.

Gulpen lijdt in 1907 onder mazelenepidemie
Krantenknipsel uit 1907. Foto: Archief Heemkundevereniging Galopia

Van deze 25 sterfgevallen zijn er drie jonge volwassenen, 25, 19 en 24 jaar. Er sterven 9 kleuters tussen 1 en 5 jaar. Bovendien sterven er 9 baby’s en peuters jonger dan 1 jaar, 4 daarvan in oktober en 3 in november. En dan nog 4 levenloos geboren kindjes in oktober tot en met januari. Of dit allemaal verband houden met de mazelen is niet duidelijk, maar wel aannemelijk.

Hard getroffen

Drie families werden extra hard getroffen door het overlijden van 2 kinderen redelijk kort achter elkaar. Zij verloren zowel een baby of peuter als een kleuter van 4-5 jaar. Dat wijst toch duidelijk op een besmettelijke kinderziekte.

In de omringende dorpen Wittem en Wijlre sterven er in het najaar van 1907 ook veel kleine kinderen. Maar beduidend minder dan in Gulpen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen