Half miljard om lokale kinderopvang en bibliotheken crisis door te helpen

Print
Half miljard om lokale kinderopvang en bibliotheken crisis door te helpen

Afbeelding: AD/Lars Smook

Het kabinet geeft gemeenten, provincies en waterschappen een steunpakket van ruim 566 miljoen euro voor het overeind houden van dienstverlening voor hun inwoners in coronatijd.

In dit pakket vergoedt het kabinet de kosten voor kinderopvang en lokale culturele voorzieningen, zoals bibliotheken en muziekscholen. Verder blijven zo de sociale werkbedrijven open en lopen de jeugdhulp en de maatschappelijke ondersteuning (zoals thuiszorg) door.

Gemeenten, provincies en waterschappen voelen de financiële gevolgen van de coronacrisis. Zo komt er bij gemeenten nauwelijks toeristen- en parkeerbelasting binnen, omdat door de coronamaatregelen in de periode tot 1 juni weinig of zelfs geen bezoekers en toeristen kwamen. Ook daar komt een tegemoetkoming voor.

Kwetsbare burgers

Al eerder zijn gemeenten gecompenseerd voor onder andere het kwijtschelden van huur van sportverenigingen en van het niet innen van het abonnementstarief, een bedrag dat kwetsbare burgers maandelijks betalen voor hulp.

De komende tijd wordt gebruikt om een volledig beeld te krijgen van de financiële gevolgen op korte en lange termijn van de coronacrisis. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) constateert dat de pandemie ‘een enorme impact’ heeft op alle Nederlanders. ,,Het zijn gemeenten, provincies en waterschappen die het dichtst bij mensen staan in deze onzekere tijd.”

Naast dit pakket vraagt het kabinet de streekvervoerders in het openbaar vervoer te blijven rijden. De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu is in gesprek met de provincies, de metropoolregio Rotterdam-Den Haag, de vervoerregio Amsterdam en de vervoerders over een vergoeding om de extra kosten hiervoor te compenseren.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen