Premier League op 17 juni weer van start, geen wedstrijden tegelijkertijd

Print
Premier League op 17 juni weer van start, geen wedstrijden tegelijkertijd

Virgil van Dijk. Afbeelding: EPA

Het voetbal in de Premier League gaat op 17 juni weer van start. Dit is door de officiële instanties van een van de grootste competities in Europa bevestigd.

Het is wel onder voorbehoud dat er geen grote tegenslagen komen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus in Groot-Brittannië. Publiek is bij de wedstrijden nog niet toegestaan.

Inhaalwedstrijden

Het gaat op 17 juni om een midweeks programma met twee wedstrijden, Aston Villa - Sheffield United en Manchester City - Arsenal. Dat zijn twee inhaalwedstrijden. Het voetbal in Engeland werd in maart stilgelegd wegens de uitbraak van het virus.

In het weekeinde dat volgt na 17 juni wordt een volledig programma afgewerkt. Liverpool staat op het punt voor het eerst in dertig jaar kampioen te worden. De club heeft 25 punten voorsprong op nummer 2, Manchester City. Er moeten nog 92 wedstrijden worden gespeeld.

Bijzonder

Premier League-baas Richard Masters toonde zich opgelucht. „Maar laten we ook voorzichtig blijven. We zullen er in moeten slagen de groots mogelijke voorzorgsmaatregelen met de betrekking van de gezondheid van alle betrokkenen te garanderen. Daarin moeten we heel zorgvuldig te werk gaan.”

Bijzonder is ook dat er geen wedstrijden gelijktijdig worden gespeeld. Op vrijdag en op maandag is er één, zaterdag en zondag zijn er steeds vier achter elkaar. De regering heeft erop aangedrongen de wedstrijden op televisie voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken. Op dinsdag, woensdag en donderdag zijn er dagelijks twee duels, ook na elkaar.

De BBC zendt per speelronde vier duels live uit. Normaal geeft de publieke omroep alleen samenvattingen in het programma Match of the Day. De zendgemachtigde spreekt zelf van een ‘historische’ gebeurtenis. „Ik denk dat dit fantastisch is voor veel mensen die het heel moeilijk hebben in deze zware tijden”, zegt Barbara Slater, directeur van BBC Sport. „Dit is voor hen een geweldige afleiding.”

Wissels

Na de Duitse Bundesliga, waar een kleine twee weken gelden al werd afgetrapt, is de Premier League de tweede grote competitie in Europa waar weer wordt gespeeld. Voor 17 juni zullen elders in Europa nog wel enkele ‘kleinere’ competities weer beginnen.

Evenals bij de Bundesliga mogen de Engelse clubs in de rest van het seizoen ook vijf spelers per wedstrijd wisselen, in plaats van de gebruikelijke drie. Dit om overbelasting en blessures zo veel mogelijk te voorkomen, nu de spelers na een periode van lockdown zich minder goed hebben kunnen voorbereiden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen