‘Prullenbakken puilen uit in Heerlen, zo kan het niet langer’

Print
‘Prullenbakken puilen uit in Heerlen, zo kan het niet langer’

Geen ongewoon straatbeeld in Heerlen. Afbeelding: Sita Bottenberg

HEERLEN / Hoensbroek -

Heerlen leegt de publieke prullenbakken niet vaak genoeg, ziet ook de politiek. De SP begint zelfs een meldpunt.

„Zo als het nu gaat, kan het niet langer”, zegt raadslid Sita Bottenberg. „Op veel plaatsen in onze stad puilen prullenbakken uit, zwerft afval rond en tiert onkruid welig. Dat is een verantwoordelijkheid van onze hele Heerlense gemeenschap, met de gemeente als belangrijke hoeder.”

Veel bewoners zijn de troep beu, vervolgt het raadslid uit Meezenbroek. Vijvers, zoals bij de Groene Boord, liggen bezaaid met blikjes, zag ze. „De SP deelt die ergernis en is het Meldpunt Uitpuilende Afvalbakken gestart. Het leegmaken van de bakken moet beter. Net als handhaving.”

Wegbezuinigd

Wethouder Charles Claessens (CDA, Onderhoud) zegt blij te zijn met de vele foto’s van uitpuilende bakken die hij van Bottenberg kreeg. „Maar ik roep iedereen op om toch vooral ook de gemeentelijke app voor te gebruiken als men zoiets ziet.” Claessens zal bij werkbedrijf Werk voor Heerlen aandringen op passende maatregelen. „Afvalbakken worden nu met uitzondering van het kernwinkelgebied alleen doordeweeks geleegd.”

Marco Peters (CDA) wees erop dat Heerlen de afgelopen jaren driehonderd prullenbakken heeft wegbezuinigd, waar ook de SP politiek medeverantwoordelijk voor is geweest. „Een mogelijk is misschien om prullenbakken met sensoren te nemen die aangeven dat ze vol zijn.”

Heterdaad

Een en ander laat onverlet dat mensen geen tassen afval naast een bak mogen zetten. Handhaving is echter een probleem, weet de wethouder. „Je moet mensen al op heterdaad betrappen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen